2018. július 24., kedd

DÉLELŐTT | 
Gyülekezeti kórkép: Támadásban roskadozó gyülekezet

Igehely: Jel 2:12-17; Kulcsige: Jel 2:13 „Tudom, hol van a lakóhelyed: ahol a Sátán trónja van, de ragaszkodsz a nevemhez, és nem tagadtad meg az én hitemet Antipász napjaiban sem, aki hű tanúm, akit megöltek nálatok, ahol a Sátán lakik.”

A Krisztus gyülekezete folyamatos támadások alatt áll, jóllehet „a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta” (Mt 16:18). Az ördög mindenütt, mindenhol, mindenféle módon megpróbál betörni (1Pét 5:8). Egy gyülekezet sem mentes a gonosz támadásaitól, és a személyes hívő életünk sem mentes a kísértésektől. „Aki tehát azt gondolja, hogy áll, vigyázzon…” (1Kor 10:12).

A támadások egy közösség ellen jöhetnek kívülről, de érkezhetnek belülről is. A pergamoni hívők az üldöztetés tűzpróbájában hűségesnek bizonyultak. Ragaszkodtak Jézus nevéhez és Megváltójukba vetett hitükért életüket adták. Megtűrték azonban a tévtanítókat, akik a pogány és erkölcstelen életmóddal igyekeztek összebékíteni a keresztyén hitet. A szeretethiányos gyülekezethez hasonlóan, az Úr sürgős megtérésre szólította fel a fővárosi gyülekezetet, hiszen csak így kaphattak győzteseknek járó jutalmat.

Milyen támadásokat tudsz azonosítani személyes és gyülekezeted életében? Hogyan lehetne tudatosabban felvállalni a harcot és ellenállni a gonosznak (Mt 17:20-21; Ef 6:10-20; Jak 4:7-10)?

Szabó László

DÉLUTÁN | 

Mit tettél testvéreddel?

Igehely: 1Móz 4:6-10

Három kérdést tett fel Isten Kainnak: (1) „Miért gerjedtél haragra, és miért horgasztod le a fejed?” (2) „Hol van Ábel, a testvéred?” (3) „Mit tettél?” Az első kérdés még testvérének meggyilkolása előtt hangzott el, a másik kettő már utána. Isten belelátott a szívébe. Figyelmeztette a bűn közelségére és természetére. Csírájában kellett volna megfojtani a haragot, de sajnos ez nem történt meg. A haragból testvérgyilkosság lett.

A második kérdés számonkérés volt. Jól tudta Kain, hogy őrizője kellett volna legyen testvérének, ehelyett a gyilkosa lett. Felelősségének teljes tudatában követte el gaztettét. Ábel vére ellene kiáltott, mert a bűnnek hangja van. A harmadik kérdés hozta a büntetést. Kain elhordozhatatlannak érezte ítéletét, de Isten oltalmába fogadta. Ne felejtsd el, Jézus azért halt meg, hogy megmenekülhessenek a „Barabások”. Vére folyt, hogy a gyilkosok esélyt kapjanak Isten paradicsomára.

Kain nem vette komolyan Isten szavát. A bűnnel játszott, de az kijátszotta. Ha ellenállsz, a bűnnek uralkodhatsz rajta, ha megalkuszol ő fog rajtad uralkodni. Tartsd tisztán a szívedet minden keserűségtől (Zsid 12:15)!

Szabó László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!