2018. július 19., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A böjt felkészít a szolgálatra

Igehely: Eszt 4:1-17; Kulcsige: Eszt 4:16 „Menj, és gyűjts össze minden zsidót, aki csak Súsánban található, és böjtöljetek értem! Ne egyetek és ne igyatok három napig se éjjel, se nappal! Én is ugyanígy böjtölök szolgálóleányaimmal, azután bemegyek a királyhoz a törvény ellenére is. Ha el kell vesznem, hát vesszek el!”

Abban az időben nem létezett a földön nagyobb hatalom, amely fellebezhetett volna a Perzsák és Médek törvénye ellen. Egyedül csak az isteni közbeavatkozásban reménykedhettek. A zsidók halálosan megijedtek. Zsákruhába öltözve böjtöltek és könyörögtek az Istenhez. Ezt tette Eszter is, mielőtt a Király elé járult volna. Ennek a világnak is van egy “Hámánja”, aki belesodort minket a halálba. Egyedül Jézus Krisztus az, aki megszabadíthat minket a gonosz és a bűn hatalmából. Szolgálatunk célja az, hogy megmeneküljünk, és másokat is megmentsünk a kárhozattól. E világ fejedelme olyan könnyedén elengedné láncon tartott foglyait? Nem hinném, hogy megijedne egy-két közös énektől. Még az sem rettenti meg, ha egy híres prédikátor evangelizál. De retteg a Sátán az Isten hatalmától! Egyedül Jézus hatalma által lehetünk győztesek ebben a csatában, ha megerősödünk böjtben és imában. Hiszem azt, hogyha a szolgálatokra többet készülnénk lelkileg, sokkal több győzelmet tapasztalhatnánk. Ha böjttel és imával készülnének a lelkipásztorok, imaóra vezetők, énekkari tagok, lehet, már az első éneknél megtörnének a bűnös szívek. Te hogyan fogsz készülni a következő szolgálatodra?

Nagy Ferenc

DÉLUTÁN | 

Amije van, azzal szolgál

Igehely: Jn 6: 5-11

A nap végére az emberek elfáradtak és megéheztek. Jézus odafordul Fülöphöz és azt kérdezi tőle: „Honnan vegyünk kenyeret, hogy ezek ehessenek?” Ma is sok megoldatlan kérdés van a világban. Megkérdezhetnénk, miért van olyan sok szenvedés a világon? Miért van olyan sok éhező ember? Miért van olyan sok elhagyatott árva és özvegy? Jézus lehet, azt felelné erre: Én is pont ezt akartam kérdezni tőled! Nem hiába tevődnek fel az élet nagy kérdései. Jézus okkal engedi meg, hogy a szükségeket meglássuk és fájjanak nekünk. Fülöp elkezd számolni: „Kétszáz dénár áru kenyér sem elég nekik…” Kezdjünk el mi is számolni: Hány nélkülöző család van a gyülekezetben? Mennyibe kerülne, hogy ellásuk gyógyszerekkel a betegeket? Ha a szükségeket összeszámoljuk, a végösszeg meghalad minket. De Jézus utána azt kérdezi: Mi az, amivel te rendelkezel? A tanítványok félve mondták: „Van itt egy gyermek, akinél van öt árpakenyér és két hal, de mi ez ennyinek?” Amid van, pont elég ahhoz, hogy Jézus megáldja és megsokasítsa. Bárcsak megértenénk, hogy a mi teremtő Istenünk számára semmi sem lehetetlen. Ma kérjünk Istentől még több hitet, hogy mások szükségletei kielégíttessenek!

Nagy Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?