2018. január 1., hétfő

DÉLELŐTT | 
Jézus megkísértése

Igehely: Lk 4:1-13; Kulcsige: Lk 4:9 „Ezután elvitte őt az ördög Jeruzsálembe, a templom párkányára állította, és ezt mondta neki: Ha Isten Fia vagy, vesd le innen magad.”

Isten kegyelméből egy újévbe léphettünk. Nem tudjuk, mit tartogat számunkra ez az esztendő, ám biztonsággal bízhatjuk életünket a Szentlélek vezetésére ebben az évben is. Kövessük Urunkat, hiszen Jézus Krisztus mindenben Isten Lelkének a vezetése szerint járt. Még a kísértés helyére is a Lélek indítására ment. Bárcsak az jellemezne bennünket, hogy oda megyünk, ahova a Lélek indít, és sehova nem megyünk, ahova Ő nem akarja, hogy elmenjünk. Viszont legyünk készek még a „pusztába” vezető utakra is, a magányba, a megpróbáltatásba, a nélkülözésbe. Hiszen Isten éppen ezekben az élethelyzetekben edzi keményre az övéit, és készít fel bennünket későbbi győzelmekre.

Jó tudni, hogy soha nem egyedül kell kiállni a kísértést és a próbát, ha Őt követjük, „aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt”(Zsid 4:15). Éppen ezért tud segíteni rajtunk, mert győzött a Kísértő fölött. Jézushoz hasonlóan nekünk is Isten igéjéhez ragaszkodva lehet csak győzelmünk.

Életed melyik területén szokott a Sátán leginkább kísérteni? Mit tehetnél azért, hogy megerősödj lelki életedben és győztes hívő ember legyél?

Horváth Ferenc

DÉLUTÁN | 

Szántsatok új ugart!

Igehely: Jer 4:1-4

Nagy kegyelem, hogy az újévvel új kezdésre kapunk lehetőséget. Vigyázzunk, ne csak fogadkozzunk. Ne csak önerőből próbálkozzunk a lelkiismeret megnyugtatása érdekében. Az Úrhoz kerüljünk közelebb. De hogy is van a lelki szántás, a szív körülmetélése? Így lehet igazán az Úrhoz megtérni: 1) A bálványokat, ami akadály az Úr és közted, el kell hagyni, egészen le kell mondani róluk. 2) Ebben nem szabad ingadozni, alkudozni, mert könnyen a Lót feleségének a sorsára juthat az ember. 3) El kell kötelezni magunkat mellette (az Úrra esküdni), és meg kell őt vallani. 4) Isten törvénye és akarata szerint igazságban járni. Ha egyik is hiányzik, nem igazi a megtérés. A töretlen szívet fel kell szántani, és a töviseket kivágni, hogy új élet teremjen.

Ez nemcsak egy nagy lehetőség, hanem az egyetlen lehetőség, mert az Úr haragja már ég, és majd kiolthatatlanul rázúdul azokra, akiknek hiába adta meg ezt az újabb esélyt. Mielőtt lefeküdnél, és esetleg minden tovább menne a régi kerékvágásban, hadd kérdezze meg az Úr: Az Övé egészen a szíved? Miben kell újat kezdened? Ez újévben bárcsak sokan áldást nyernének a mi változásunk által, és Isten pedig sok dicsőséget kaphatna!

Kelemen Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?