2018. augusztus 7., kedd

DÉLELŐTT | 
Az Úr cselekedeteit látva az emberek nem ugyanúgy reagálnak

Igehely: 2Móz 10:1-20; Kulcsige: 2Móz 10:20 „De megkeményítette az Úr a fáraó szívét, úgyhogy nem bocsátotta el Izráel fiait.”

Jó lenne, ha csak mi és az Úr lennénk! De Isten és a benne hívő, neki engedelmeskedő szereplők mellett ebben a történetben is jelen vannak a benne hitetlen, neki engedetlenkedő ellenfelek. Érdekes látnunk az ő hitetlenségük és ellenállásuk változatos mértékét. Másképp viselkednek a fáraó, a szolgái és az egyiptomi nép. Pedig Isten „tette keménnyé” mindannyiuk szívét (1), és Ő hozta mindnyájukra a sáskákat (6), mégis háromféle módon nyilvánulnak meg. A köznép tagjai kénytelenek eltűrni az eseményeket. A szolgák próbálnak hatást gyakorolni az események kulcsszereplőjére (7). Ő pedig, a fáraó számítgat, diktál, kétszínűsködik - nem őszinte megtéréssel könyörög az életéért. S ez még csak a nyolcadik csapás volt…

„Ahány ház, annyi szokás” - tartja a mondás. Az emberek hitetlenségükben is oly sokfélék. Vajon meglátják rajtunk keresztül a Szabadítót?

Szerinted van megtérésre képtelen állapot? És ember?

Hogyan lehet a legjobb reakcióra bírni embertársainkat Istennel kapcsolatban?

Papp Dániel

DÉLUTÁN | 

A bennünk élő szeretet

Igehely: 1Jn 4:19-21

A szeretet történelmi időkön átívelő és az embertől elválaszthatatlan fogalom. Némelykor már-már elcsépelt témája a különböző műalkotásoknak, máskor hiánycikk az élet piacán, sokszor pedig állatias ösztönné lealacsonyított indulat.

János apostol, aki szeretett tanítvány, leveleiben több mint harminc alkalommal említi a szeretetet. Habár három rövid levélben átfogó tanítást nem adhat a szeretetről, mégis létfontosságú igazságokat közöl arról. A 4:8-ban elmondja a lényeget: Isten szeretet. Erről az igaz szeretetről nem, mint távoli, hanem mint hozzánk, emberekhez közeli, bennünk élő szeretetről tanúskodik.

A bennünk élő igaz szeretet (4:19) megelőlegezett szeretet. Ő előbb szeretett, és mi ezért szerethetünk Istent és embert. Nem mi találjuk fel a szeretetet, még csak nem is mi találjuk meg, hanem Ő talált meg minket.

A bennünk élő igaz szeretet nem választ (el), hanem szeret Istent és embert. Az a szeretet, mely feltételhez, szimpátiához kötött, lehet érdekkapcsolat alapja, divatos műalkotás témája, de nem képezheti a Krisztuskövetés alapját. Lássuk meg, hogy szeret minket Ő! Lássuk meg azokat, akiket nekünk is szeretni kell!

Mezei Ödön

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.