2018. augusztus 3., péntek

DÉLELŐTT | 
„Én vagyok a feltámadás”

Igehely: Jn 11:17-44; Kulcsige: Jn 11:25 „Jézus ekkor ezt mondta neki: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él.”

Vannak események az életünkben, amelyeket nem értünk, miért történnek. Azonban Istennek mindig célja van velük. Lázár feltámasztásának története is hasonló jellegű. „Ez a betegség nem halálos, hanem az Isten dicsőségét szolgálja, hogy általa megdicsőüljön az Isten Fia.” (4)

Mária és Márta nem értették, miért nem tudott Jézus hamarabb odaérni, hogy Lázár ne haljon meg. Azonban Jézus tudta, miért késik. Hatalmát akarta megmutatni az embereknek Lázár feltámasztása által. Jézus a mai napon is tudja, miért cselekszik akkor, amikor, és miért nem hamarabb. Lehet, mi úgy gondoljuk, hogy sokszor késik. Azonban Isten időszámítása nem a mi időszámításunk. Ő egy halálesetet is fel tud arra használni, hogy megmutassa hatalmát. Lehet, nem minden fog úgy történni, ahogy mi szeretnénk, de még így is, Isten mindent kézben fog tartani. Legyünk béketűrők! Hogyha Jézus a Feltámadás, akkor még a halál sem vehet erőt rajtunk. Bízzunk Benne, mert tudja, mit cselekszik!

Szűcs Dániel

DÉLUTÁN | 

„Az Úr rendel gondviselőt”

Igehely: Ruth 4:13-22

Ruth történetében azt látjuk, hogy az akadálynak, nehézségnek vélt dolgok áldássá válhatnak.

Az elkeseredés, a nehézségek, a próbák formálták Ruth jellemét. Hadd említsek meg néhány jellemvonását. Egyik, az Istenben vetett őszinte bizalma, amely által megtapasztalta az Úr csodálatos gondviselését. Egy másik jellemvonása az alázat. Alázattal hajolt le az árpaszemekért a földre. Ott látjuk Ruth életében még a hűséget, a kedvességet és az elkötelezettséget is. Ruth számára Boáz iránti elkötelezettsége nagy áldást hozott. Boáz megváltotta őt, vagyis kihozta egy gyümölcstelen életből, és áldásforrás lett számára. Lelki értelemben is, Isten rendelt számunkra egy Gondviselőt, az Úr Jézus Krisztust, az Ő Fiát, aki kimentett bennünket megkötözöttségeinkből, bűneinkből. Ezért ragaszkodjunk hozzá, kövessük alázattal, hűséggel, bízzunk benne, és kötelezzük el magunkat számára. Jézus nem végzett fél munkát, hisz megszabadított és megváltott gondviselése és kegyelme által. Szolgáljuk hát Őt egy elkötelezett élettel.

Szűcs Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.