2018. augusztus 15., szerda

DÉLELŐTT | 
Az ellenszegülés bálványimádás

Igehely: 1Sám 15:10-31; Kulcsige: 1Sám 15:22 „Akkor ezt mondta Sámuel: Talán ugyanúgy tetszik az Úrnak az égő- és a véresáldozat, mint az engedelmesség az Úr szava iránt? Bizony, többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél!”

Az bálványimádás egy újabb formája az Isten iránti ellenszegülésben nyilvánul meg. Az ellenszegülést kiváltó ok Saul életében a dicsőségvágy volt. Látván Amálék barmainak a kövérségét, eszébe jutott, hogyan növelhetné saját dicsőségét és tekintélyét a nép előtt. A király szándéka világosan látható a 12. versben, amely elmondja, hogy Saul emlékoszlopot állított magának Kármelben.

Próbálta igazolni engedetlenségét, és azt állította, hogy azért kímélte meg az állatokat, mert az Úrnak akarta áldozni, és csak a nép makacssága miatt hozta el őket. Sámuel próféta azonban megfogalmaz egy olyan alapelvet, amely mindig időszerű marad: „Bizony, többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél” (1Sám 15:22b)! Saul az engedetlenség bűne mellett ellenszegült Istennek és elvetette az Ő beszédét. Éppen ezért az Úr elvetette őt, mint királyt (26. v.).

A legnagyobb vakmerőség a hatalmas Isten iránti ellenszegülés. Te hogyan viszonyulsz Istenhez és az Ő igéjéhez? Hogyan szoktad megmagyarázni vagy kimagyarázni ellenszegüléseidet?

Vajda Miklós

DÉLUTÁN | 

Az Emberfia meglátogatja gyülekezeteit

Igehely: Jel 1:12-20

Amikor az Emberfia meglátogat, azt mindig céllal teszi. Amikor először meglátogatta a földet, azért tette, hogy megváltsa a világot. Ennek következtében gyülekezetek alakultak. Az Emberfia meglátogatja gyülekezeteit. A gyertyatartók között János az Emberfiához hasonlót látott. Ez a személy olyan volt, mint egy pap, hosszú palástba öltözve, melle aranyövvel volt körülövezve, feje és haja hófehér volt. Az a jellemzés, mely szerint szeme olyan, mint a tűz lángja, minden bűnt leleplező ítéletére utal (Jel 2:18). A lába hasonló volt a kemencében izzó aranyérchez, hangja hasonlított a nagy vizek zúgásához. Tekintete olyan volt, mint amikor a nap teljes fényével fénylik, és jobb kezében hét csillagot tartott. A 20. vers szerint ez a kép a hét gyülekezet angyalát ábrázolja. Jézus jobb kezében tartja őket, ami azt jelenti, hogy az Ő tulajdonai. Jézus Krisztus az övéit látogatta meg, akiket drága vérén vásárolt meg. Látogatása nagy kiváltságot jelent, de nagy felelősséget is.

Örvendjünk ennek a nagy kiváltságnak, és éljük életünket felelősségünk teljes tudatában!

Vajda Miklós

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!