2018. április 9., hétfő

DÉLELŐTT | 
Határtalan emberi kapzsiság

Igehely: Lk 20:9-19; Kulcsige: Lk 20:14 „De mikor meglátták őt a munkások, így tanakodtak egymás között: Ez az örökös! Öljük meg őt, hogy mienk legyen az örökség!”

Érdemes elgondolkodni előbb a nép (16), majd pedig a háttérben hallgatózó főpapok és írástudók reakcióján (19). A szőlő ura végleges döntést hoz: elveszti a gonosz munkásokat, a szőlőt pedig másoknak adja. A „szó sem lehet róla!” tagadás a közelgő biztos ítélet ellen szólal fel, amit viszont Jézus az Ószövetséggel támaszt alá (17-18). A főpapok is megértették, hogy Jézus róluk beszél. A 14.v. illusztrálja elszomorító magatartásukat. Azt gondolták ugyanis, hogy a szőlő ura meghalt, a fia pedig, mint egyetlen örökös most jogos tulajdonát követeli. Viszont, ha megölik őt, megszerezhetik a szőlőt. Micsoda alantas terv és határtalan emberi kapzsiság. A farizeusok között sokan voltak pénzsóvárak (Lk 16:14). Jézus pedig óvja övéit a kapzsiságtól, hogy ne a vagyongyűjtés legyen az életcéljuk (Lk 12:15). Az apostol szerint tisztában kell lennünk azzal, hogy a telhetetlenek, pénzimádók vagy nyerészkedők nem örökölhetik Isten országát (1Kor 6:9-10).

Gondolkozz el „a pénz jó eszköz, de rettenetes úr” állítás kapcsán.

Boros Róbert

DÉLUTÁN | 

Jóságos szavakkal hív az Úr

Igehely: Zak 1:7-17

„Ez az ország szörnyű romhalmazzá lesz, és ezek a népek Babilónia királyának fognak szolgálni hetven esztendeig” (Jer 25:11). Hetven év múlva Zakariás próféta látomásban ezt a kérdést hallotta az Úr angyalától: „Seregek Ura! Mikor könyörülsz már Jeruzsálemen és Júda városain, hiszen már hetven éve tart haragod” (Zak 1:12)?! A válasz pedig nem késett: „Az Úr jóságos szavakkal, vigasztaló szavakkal válaszolt a velem beszélő angyalnak” (Zak 1:13).

Gondolj csak bele: Isten nem maradt csendben, nem dörgött és villámlott, hanem szeretetet kifejező és bátorítást közvetítő szavakkal szólt. A Seregek Ura, aki kezében tartja az eseményeket, a nemzeteket, azt mondja, hogy „továbbra is Jeruzsálem lesz a választottja” (Zak 1:17b).

Milyen reakciót vált ez ki belőled? Isten hozzád való viszonyulása mire késztet téged? Ő, aki ígéretet tett arra, hogy felépül a templom és a város, vajon mit szeretne elvégezni a te életedben? Hiszed-e azt, hogy a nagy bukások, csapások után is van folytatás? A tisztulásnak, a megszentelődésnek most van az ideje, ameddig jóságos és vigasztaló szavakkal hív az Úr.

Deák Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.