2018. április 24., kedd

DÉLELŐTT | 
Gondoskodik megfelelő áldozatról

Igehely: 1Móz 22:1-19; Kulcsige: 1Móz 22:14 „Azután így nevezte el Ábrahám azt a helyet: Az Úr gondoskodik. Ma ezt mondják: Az Úr hegyén a gondviselés.”

Isten nagy áldozatot kér Ábrahámtól. Amikor meglátja hitét és engedelmességét, megállítja és gondoskodik áldozati bárányról. Ábrahám hite (8) beigazolódik, így most már örömmel mondja „az Úr gondoskodik” (14a). Itt Isten gondoskodott áldozatról, az Ószövetségi időkben viszont épp az engedetlenség és a bűn miatt az emberek maguk kellett gondoskodjanak erről, és mutassanak be sok áldozatot. Sem az áldozatok mennyisége, sem pedig a minősége nem volt képes megoldani végleg a bűn problémáját, pedig „minden pap naponként szolgálatba áll, és sokszor mutatja be ugyanazokat az áldozatokat, amelyek sohasem képesek bűnöket eltörölni” (Zsid 10:11), ezért az Újszövetségi időben újból Isten gondoskodik áldozatról. A Golgotai gondoskodás következtében ma mi is elmondhatjuk „az Úr hegyén a gondviselés”. Isten gondoskodott arról, hogy számára megfelelő áldozat legyen bemutatva, mind a Mórija hegyén, mind a Golgotán. Isten a legdrágábbat áldozta fel érted. Te hozol-e neki hálaáldozatot? Milyet? Mennyit?

Szeghalmi Győző

DÉLUTÁN | 

Nem hatalommal és nem erőszakkal

Igehely: Zak 4:1-10

Zakariás próféta arra kapott meghívást Istentől, hogy – a gúnyolódás (Neh 3:33), az építéssel szembeni ellenségeskedés dacára (Neh 4:2) – továbblendítse a lerombolt jeruzsálemi templom újjáépítését. Az apokaliptikus írásokra jellemző a szimbolikus nyelvezet. A lámpatartó-látomás Isten bizonyságtételét jelenti Izráel népe előtt a Zerubbábel vezette vállalkozás sikere mellett (Ezsd 5:2).

Igeszakaszunk üzenetének magva: az Úr munkáját nem az emberi okosság, hatalom és erő, hanem a Szentlélek viszi véghez. Jerikó bevétele, Gedeon sikere, Illés „bizonysága” az igaz prófétaság mellett csak néhány ragyogó példája annak, hogy az Úr ajándékozza a győzelmet. Senki más. A tisztán emberi erőfeszítések kilátástalanok (Róm 9:16). Még az Úrért végzett buzgó munka sem nélkülözheti a Szentlélek áldó jelenlétét; valójában mindent neki kell munkálnia. Jézus egyik kijelentése is ezt az igazságot erősíti meg: „nélkülem semmit sem tudtok cselekedni” (Jn 15:5). Azt a lelki-szellemi harcot, amelyben részt veszünk, imádsággal, hittel, Isten Igéjével lehet győzelemre vinni – „Nem hatalommal, nem erőszakkal, hanem az én lelkemmel!”

Leopold László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?