2017. október 8., vasárnap

DÉLELŐTT | 
A hit, az emberi tényező

Igehely: Róm 3:21-31; Kulcsige: Róm 3:28 „Hiszen azt tartjuk, hogy hit által igazul meg az ember, a törvény cselekvésétől függetlenül.”

Az ember legnagyobb problémája nem az, hogy vétkezett, hanem az, hogy hogyan igazulhat meg. Előbb vagy utóbb elismeri, hogy vannak dolgok, amiket elrontott, indulatait nem mindig tudja megérteni és kezelni, kívánságai sokszor önzők vagy tisztátalanok, kapcsolatai még a legközelebbiekkel is néha megromlanak. Bűntudata van és lelkiismeret-furdalása, mert tudja, hogy vétkezett és érzi, hogy nemcsak az emberekkel, de Istennel való kapcsolata is egyre gyatrább, vagy megromlott. Sokan érzik emiatt magukat szennyesnek, megvetni valónak, undorítónak.

Azzal vigasztalják magukat, hogy mások is olyanok. Mindenki bűnös. Ennek ellenére még a leggonoszabb ember is a szíve mélyén azért sóhajtozik, hogy de jó lenne tiszta lenni! Bár lehetne meg nem történtté tenni a dolgokat! De sajnos, nem lehetséges! Hordozzuk döntéseink, tetteink következményeit, viseljük bűneink súlyát.

Van-e igazi megoldás? Helyre lehet-e hozni azt, amit elrontottunk? Megtisztulhat-e az ember lelke? Egyesek szerint ez teljességgel lehetetlen, nincs visszaút, ezért még jobban belemerülnek bűnös életvitelükbe, úgy gondolva, hogy nekik már Isten úgysem bocsát meg. Mások azt remélik, ha jót tesznek, még többet adakoznak, ellensúlyozhatják hibáikat, elrontott életüket. Kinek van igaza? A Biblia szerint egyiknek sem! „Ingyen igazulnak meg az ő kegyelméből a megváltás által, amely Jézus Krisztusban van, akit Isten rendelt vére által történő engesztelésül, a hit révén.”

A megigazulásnak két része van: 1) isteni tényező, azaz Istennek az a döntése, hogy Jézus Krisztus engesztelő áldozata által megbocsát a bűnös embernek, megigazítja, megtisztítja, helyre állítja. Az ő igazságát tulajdonítja az embernek. Ez Istennek a jóságán alapszik, teljesen kegyelemből van. 2) Emberi tényező, aminek alapján a birtokomba kerülhet. Mivel semmit sem tehetek megigazulásom érdekében, nekem annyi maradt, hogy elfogadjam hit által, hogy Jézus vére engem megmoshat minden bűnömtől, és Isten az ő kegyelméből megigazít. Mennyire egyszerűvé tette Isten a megoldást! Megtapasztaltam-e már ezt az isteni csodát az életemben? El tudod mondani hit által, hogy Isten neked személyesen megbocsátott? Bárcsak minden ember vallhatná ezt! Te is!

Szilágyi Zsigmond

Imaáhítat: 

Könyörögjünk, hogy felismert bűneinktől megtisztultan inthessünk! – Lk 6:41-42

Bibliaóra: 

Ápolj tiszta barátságokat! – 1Sám 18:1-4; 19:1-7; 20:1-17; 23:15-18 (Aranymondás: Péld 17:17)

DÉLUTÁN | 

Légy Krisztus jó illata és élő levele!

Az olvasott szakasz a győztes római hadvezér hazaérkezésének képét tárja elénk. Pál tudta, hogy Isten mindig győzelemre viszi népét Krisztusban. Lehetnek vesztett csaták, de a háború végül győzelmet hoz.

Krisztus ismeretének illata, ami az evangélium által terjed: élet vagy halál illata. Ahogy hozzátartozik az áldozathoz az illat, úgy tartozik a hívő Krisztushoz. „De ki alkalmas erre?” (2:16b). Nem azok, akik jól megtanulták egy-egy vallásfelekezet szokásait és liturgiáját, hanem újjászületett emberek, akik reá mutatunk. „Istenből szólunk, Isten előtt, Krisztus által.”(2:17).

Egy levélben üzenet van. A keresztyén ember Krisztus levele és Krisztus jó illata. Sok ember nem olvassa a Bibliát, de „olvassa az életedet”, látja, néha kiábrándítja az. Jézus ma általunk akar üzenni azoknak, akik nem hiszik, hogy lehet másképp élni, hogy van bűnbocsánat, lehet élő reménységgel készülni a másik életre.

Milyen illat, üzenet vagy a családban, gyülekezetben, munkahelyen, az utcában, ahol laksz? Vajon nem azt gondolják: ezen nem látszik a hívőség! Éppúgy vádaskodik, éppúgy magának él, éppúgy élvezetei és szenvedélyei irányítják, mint a többi embert! Ha akarom, ha nem, az életem üzenet mások számára. Ma is felfigyelnek, ha valaki másképp él. Pál világosan mondja a Római levélben, hogy az emberek sóvárogva várják Isten fiainak a megjelenését. A hit többletét. Szeretnék látni, hogy a gyülekezet, Biblia, ima más emberré farag. A testies, önző, szívtelen emberből kedves, tiszta, őszinte, segítő embert, a haragos emberből szelídet.

A névleges hívő élete is reklám. De negatív reklám, nem vonzó, hanem taszító. Leszűrhetik: nem érdemes hinni. Sok embernek ez ürügyet ad, hogy maradjon továbbra is a maga útján. Milyen illat, levél, üzenet az életem? Mit betűznek ki, akik olvassák levéléletemet? Válaszolj rá ma!

Székely Béla Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.