2017. október 18., szerda

DÉLELŐTT | 
Kereste vagy csak megtalálta őt?

Igehely: 1Móz 6:5-14; Kulcsige: 1Móz 6:8 „De Nóé kegyelmet talált az Úr előtt.”

Az előző napokban a kegyelemnek néhány jellemzőjét ismerhettük meg:

- Öröklétben részesít

- Isten gazdagságából fakad

- Isten ajándéka

A mai igerészben Nóé történetéből olvastunk egy szakaszt. Az előző témákkal ellentétben azt látjuk, hogy Nóé részesült Isten kegyelmében, ami az életben maradásra vonatkozott, mert: „Nóé igaz ember volt, feddhetetlen a maga nemzedékében. Az Istennel járt Nóé.”

Akkor most, hogy is van ez? Először feddhetetlennek, igaznak kell lennünk, és az Istennel kell járnunk ahhoz, hogy a kegyelem ajándékában részesüljünk? Az ige nem erről tanít. Igaz, az Ószövetségben be kellett tartani a törvényt, de most a Jézus Krisztusban vetett hit alapján igazít meg bennünket az Isten, és adja a kegyelmet ingyen ajándékba, ezzel bemutatva az Ő mérhetetlen gazdagságát. Erre a mérhetetlen kegyelemre kell válaszolnunk feddhetetlen élettel, és az Istennel való járással. Keressük az Isten jelenlétét szüntelen és maradjunk meg az Ő igazságában a mai napon is.

Ferkő Attila

DÉLUTÁN | 

Ajándékaival fölruház

Igehely: 1Kor 12:4-11 „A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Róm 12,6-8 ; Ef 4,5.11 ; 1Pt 4,10 Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz. A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele. Mert van, aki a Lélek által a bölcsesség igéjét kapta, a másik az ismeret igéjét, ugyanazon Lélek által. Az egyik ember ugyanattól a Lélektől a hitet, a másik ugyanazon Lélek által a gyógyítások kegyelmi ajándékait. Van, aki az isteni erők munkáit vagy a prófétálást kapta; van, aki lelkek megkülönböztetését, a nyelveken szólást vagy pedig a nyelveken szólás magyarázását kapta. De mindezt egy és ugyanaz a Lélek munkálja, aki úgy osztja szét kinek-kinek ajándékát, amint akarja.”

Isten a legnagyobb ajándékozó. Ő minden hívőt, aki kegyelmet nyert és megszabadult a bűnei kárhozatos következményeitől, ellát kegyelmi ajándékokkal, hogy képes legyen szolgálni (4.v.). A lelki ajándékok a Szentlélektől kapott szellemi képességek, amiket ad Isten minden hívőnek, aki munkájában tevékenykedik. Átformálhat létező tálentumokat, vagy teljesen új ajándékokat adhat, amik azelőtt nem jellemeztek valakit. A lelki ajándékokat nem öncélú mutogatásra, show-műsorokra kaptuk, hanem hogy segítsük a gyülekezetet „a Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele”(7.v.). Ha erről elfeledkezünk, akkor összehasonlítva másokkal lelki ajándékainkat, elégedetlenül vagy irigyen szemléljük, ahogy Isten másokat használ. A másik jellemző hiba: elvárjuk, hogy mindenkiben ugyanaz az ajándék legyen, és lelkesedjen érte, hozzánk hasonlóan.

Te is kaptál lelki ajándékokat. Használod-e, van-e átadott életed, amelyen keresztül átáradhat a Lélek ereje? Törekedj ajándékaiddal Isten dicsőségét szolgálni, építs, segíts közelebb Istenhez másokat!

Székely Béla Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?