2017. november 30., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A felüdülés jele

Igehely: Péld 25:1-20; Kulcsige: Péld 25:13 „Mint a hideg hó az aratás idején, olyan a hűséges követ azoknak, akik küldik, mert felüdíti urai lelkét.”

Isten gyermekének felüdítő hallgatni, elfogadni és megcselekedni a neki szóló szent igét. Békességet, nyugalmat, örömet, erőt és beteljesülést hoz. Kijelölt igeszakaszunk 11. verse arról tájékoztat, hogy igen hatásos, sőt gyönyörű a bölcsen megválasztott alkalommal és helyzetben elmondani az oda illő igét, szót. Ez eszünkbe juttatja családunkat, munkahelyünket, utazásainkat, ahol és amikor éberen kell követnünk az események, a helyzet alakulását, hogy megtaláljuk az igére fogékonyság, nyitottság, a taníthatóság jó alkalmait. Természetesen, vezessen a krisztusi indulat minden megnyilvánulásunkban. A következő vers is irodalmian fogalmaz. Említi a szófogadó fület. Az ilyen fül még a bölcs feddést is beveszi. Számunkra létfontosságú az Isten és eszközei felé nyitott, engedelmes fül. Miután megértettük az igei bátorítást, feddést, tanácsolást, vigasztalást következik a valóra váltásának ideje. Követek leszünk. Isten elküld bennünket, életet, megújulást, szabadulást hozó üzenetével közvetlen környezetünkbe, a szomszédos területekre, végül pedig a legtávolabbi vidékekre is. Engedelmeskedjünk hűségesen! Kiküldő Urunknak felüdítő látni bennünket követeiként ott, úgy és azzal az igével, ahogy Ő meghagyta.

Mostanában melyik ige üdített fel? Hogyan keresed mások felüdítését? Mennyire vagyunk üdék?

dr. Vass Gergely

DÉLUTÁN | 

Bűnre csábító rokonizmus

Igehely: Neh 13:4-9

Országunkban az Országos Feddhetetlenségi Hatóság (ANI) tette magáévá a „rokonizmus”, „nepotizmus”, vagy „despotizmus” üldözését, mint a demokrácia sajátosságát, de magánvállalkozásoknál, és a régi királyi családoknál ez nem volt, és ma sem téma: onnan a rokonok nem lehetnek kitiltva, a „demokrácia és méltányosság” ürügyén. Ez érthető is, hiszen ott nemhogy veszélyt jelentenének, hanem inkább a stabilitást garantálják. A gyülekezetben sincs ilyen jellegű bibliai korlátozás, (Jézus tanítványai között is voltak testvérek), de határozottan tiltva van a kivételezés és mindennemű megalkuvás! Igénkben Eliásib, a pap, az Isten háza kamráinak a gondnoka vélte úgy, hogy saját céljaira használhatja Isten házát. A baj akkor kezdődött, amikor „rokonságba került Tóbijjával”. Az ilyen jellegű kapcsolat gyakran vezethet megalkuváshoz: előbb csak egy kicsit, azután egészen nyíltan szembekerül Isten akaratával. A megoldás abban van, ha felfedezzük, ha megalkuvás történt, felvállaljuk annak kitisztítását, még ha saját családtagjainkról lenne is szó. Legjobb távol maradni mindattól, ami bűnre csábít.

dr. Borzási István

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.