2017. január 13., péntek

DÉLELŐTT | 
A démonok főhajtása Jézus előtt

– Mk 3:7-12; Kulcsige Mk 3:11

Jézus elhagyta Galileát, és tanítványaival együtt visszavonult a Genezáreti-tó keleti partjára. Jelenléte nem maradt titokban, mert a tömeg követte őt. A környező provinciákból, de még a pogány területekről is „nagy sokaság” tódult hozzá, mivel hallották, milyen nagy dolgokat visz véghez.
Az emberek szerették hallgatni Jézus tanításait. Keresték közelségét. Vágytak érintésére. Ezer sebből véreztek, de Jézus számára nem volt gyógyíthatatlan beteg. Önfeláldozó szeretete a lelket is meggyógyította. Bűnbocsánatának ajándéka szabaddá tette a megkötözötteket.
Jézushoz bárki jöhetett. Személyválogatás nem volt. Ő bárkit magához ölelt: „akinek valami baja volt, megrohanta őt.” Ő mindenki számára elérhetővé tette magát!
A tisztátalan lelkek is felfigyeltek a győzelmes messiási szolgálatra. Leborulva fejezték ki imádatukat, de csak bőrüket próbálták menteni. Hittek, de rettegtek (Jak 2:19). Jézus határozottan, „erélyesen” elhallgattatta őket. Nincs barátság a tisztátalan lelkekkel. A megmentő kegyelem az emberé, nem a démonoké. Jézus nevében mi is bátran mondhatjuk: „Távozz tőlem, Sátán!” (Mt 4:10).
Mi az, ami Jézushoz vonz? Mi az, ami a Sátántól taszít? Hogyan vigasztal és bátorít annak a valósága, hogy Jézusnál neked is helyed van?

Szabó László

DÉLUTÁN | 

Ne járj együtt a haragos emberrel!

– Péld 22:24-25

A haragos természetű emberrel, nehéz a békesség útján járni. Nagy valószínűséggel csapdába esel. Vigyázz, „el ne tanuld az ő útjait!” (25. v. Károli ford.).
Figyeld csak, mit eredményezett, amikor Simeon és Lévi – Jákób két fia – dühükben együtt jártak a harag útján? (1Móz 34.) Jákób lányát, Dinát megerőszakolta Sikem, Hámórnak, az ország fejedelmének fia. Nagyon megszerette, ezért feleségül akarta venni, szövetséget akart kötni Jákób családjával. Jákób fiai álnok módon arra kérték, hogy metélkedjen körül minden férfi, akkor hajlandók szövetségre lépni velük. A harmadik napon, amikor azok a sebláz miatt szenvedtek, Simeon és Lévi rájuk törtek és meggyilkoltak minden férfit. Ezért Jákóbnak nem volt atyai áldása ennek a két fiának (1Móz 49:5-7).
„A harag nem jó tanácsadó.” A test cselekedetei listájában találjuk meg (Gal 5:20), ezért az ember haragja „nem szolgálja Isten igazságát” (Jak 1:20). Sok bolondságot követ el hirtelen haragjában az ember (Péld 14:17), és viszályt szít (29:22). Válogasd meg, kivel barátkozol, nehogy azzá az emberré válj, aki nem szeretnél lenni!

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.