2017. április 29., szombat

DÉLELŐTT | 
Elhívatáshoz méltó élet

– Ef 4:1-6

„Mert nem tisztátalanságra hívott el minket az Isten, hanem megszentelődésre.” (1Thess 4:7) „Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viselkedjetek!” (Fil 1:27)
Azt lehet észrevenni ezekből az igékből, hogy a hívők  abban az időben is híjával találtattak az Úr Jézus erkölcsi tanítását tekintve. A világ jogosan várja Isten fiainak a megjelenését, mert akik vállalták a kereszt útját, azoknak keresztyén normák szerint kellene élniük a mindennapok forgatagában. Kegyesen el lehet mondani az aranymondásokat és memorizálni a kulcsigéket,  de mi tükröződik azokból, ha kimegyünk a társadalomba? A ti bizonyságtevésetek legyen  meggyőző, és ne bizonytalan! – így is fogalmazhatott volna Pál. Aktuális ez a kérelem, hiszen a mai keresztények zöme a szürke zónába tömörül. Az efézusi gyülekezet, bár élenjáró gyülekezet volt, sok jó tulajdonsággal bírt, de amint elhagyta az első szeretetet, Isten megtérésre szólította, s ha nem történik ez meg, akkor teljes megsemmisülést ígért nekik. Megtörtént! Fájdalmas valóság, mivel csak egyetlenegy hiányossága volt ennek a csodálatos gyülekezetnek. Félek, hogy többünknek is van legalább egy hiányosságunk! Mi a megoldás?

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

Segélykérő ima a szenvedésben

– Zsolt 6:2-11

Egy kereskedelmi hajó kapitányát megkörnyékezte egy csempészbanda, hogy kábítószert fuvarozzon nekik. A becsületes kapitány ezt visszautasította. Másnap a bandavezér visszajött és a megvesztegetés összegét megduplázta. A kapitány szemrebbenés nélkül ezt az ajánlatot is visszautasította. Harmadik nap is visszajött és az összeget megtriplázta. Ekkor a kapitány feljelentette a megvesztegetés kísérletét a rendőrségen, és a bandavezért letartóztatták. A tárgyaláson a bandavezér megkérdezte a kapitányt: „Ha már olyan becsületes vagy, miért nem jelentettél fel már az első nap a rendőrségnek?” A kapitány röviden csak annyit mondott: „Harmadik ajánlatod már olyan nagy volt, attól féltem, hogy elfogadom. Ezért kértem a rendőrök segítségét.”
Hasonlóan hangzik Dávid segélykérése is: Fordulj hozzám, Uram, mentsd meg életemet! (6. v.) Néha a kísértés kibírhatatlan hullámverésbe kezd. Elérkezett a pillanat – nyomd meg a „pánikgombot”. Az Úr azonnal a segítségedre siet és győzelmet ad.

Kovács Barna

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.