2024. március 15., péntek

DÉLELŐTT | 
További példák a mennyek országáról

Igehely: Mt 13:44–50; Kulcsige: Mt 13:44 „Hasonló a mennyek országa a szántóföldben elrejtett kincshez, amelyet az ember, miután megtalált, elrejt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megveszi azt a szántóföldet.”

Újabb példázat a mennyek országáról. Szántóföldhöz van hasonlítva, amelyben egy nagyértékű kincs van elrejtve. Ezt megtalálja egy ember, felméri annak értékét, és ő is elrejti azt, majd feláldozva mindenét, amije van, megvásárolja azt a földet. Most már kiáshatja a kincset, mert a saját földjében van. A nagy érték az övé lett.

Péter és András halászok voltak, de miután Jézussal találkoztak, ő sokkal értékesebb ajánlatot tett nekik, emberhalászokká tette őket (Mt 4:19). Egy ember élete nagyon drága érték. Isten az emberért saját Fiát adta oda, hogy az ember örökre az ő országában lakjon. Egy isteni életet adott az emberért.

Hasonló a mennyek országa a kereskedőhöz is, aki egy értékes, szép gyöngyöt talál, mindenét eladja, és megvásárolja azt. Isten országa mindennél többet ér az ember számára.

Van egy kedves énekünk, ami erről szól: „Mindenről lemondok Érted, / Jézusom, követlek Téged, / Földiek helyébe, hogyha kérem, / Lelki kincset osztogatsz te nékem. / Mindenről lemondok Érted, Jézusom.” (HH 512)

Veress Bálint

DÉLUTÁN | 

Meggyökerezés és továbbépülés

Igehely: Kol 2:1–8; Kulcsige: Kol 2:7 „Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által, amint tanultátok, és hálaadásotok legyen egyre bőségesebb.”

Minden megtért embernek szüksége van a hitben való megerősödésre, növekedésre. Ehhez szüksége van arra, hogy Krisztust megismerje minél jobban, mélyen meggyökerezve benne. Ehhez szüksége van egy hitben erős gyülekezetre.

Pál apostol tudott a gyülekezet nehézségeiről, gondjairól és gyenge pontjairól. Ezért küzdött értük. Szerette volna, ha szívük felbátorodik, összeforrnak szeretetben, és eljutnak a teljes bizonyossághoz vezető ismeret egész gazdagságára: Isten titkának, Krisztusnak az ismeretére (2.v.), mert benne van a bölcsesség és ismeret minden kincse elrejtve (3.v.). Erre ma is szüksége van minden keresztyén embernek, mert jönnek tévtanítók saját okoskodásaikkal, és igyekeznek félrevezetni a legjobbakat is. Ezért szükséges Jézussal egységben élni, benne hit által megerősödni, mélyen meggyökerezni.

A hálaadásban is bőségesen vegyünk részt! Akkor lesznek erős gyülekezeteink, ha minden tag erős lesz. Ezért ne csak magunkkal törődjünk, hanem egymást is erősítsük! Imádkozzunk azért, hogy az emberi hagyományok helyett a Krisztus beszéde lakjon bennünk gazdagon, mindenben Ő hozzá tudjunk alkalmazkodni! „A szeretet hatalmát áldom…” (HH 45)

Veress Bálint

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
14 + 6 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Móz 35:1–15; Kulcsige: 1Móz 35:15 „Jákób Bételnek nevezte el azt a helyet, ahol Isten beszélt vele.”

Jákób az Úrral való találkozásra készült Bételben. Isten újra szólni akart hozzá ott, ahol menekülése idején megjelent neki. Meg akarta mutatni akaratát, közösséget akart vállalni vele és megújítani szövetségét. Jákób átérezte ennek a jelentőségét, és egész háza népétől az idegen istenek összegyűjtését, tisztálkodást és ruhacserét kért. A bálványszobrokat elásta.