2024. május 21., kedd

DÉLELŐTT | 
Szentlélekkel telve bátran szólt

Igehely: ApCsel 4:5–12; Kulcsige: ApCsel 4:8 „Ekkor Péter, megtelve Szentlélekkel, így szólt hozzájuk: Népünk vezetői, Izráel vénei!”

A jeruzsálemi templom Ékes-kapujában levő sánta meggyógyulása nagy port kavart, mert Péter megragadta az alkalmat, hogy az összefutott népnek beszéljen Jézus Krisztusról, aki által történt a gyógyulás. Azonban a vallási vezetőknek ez zavaró volt, ezért őrizetbe vették a két apostolt. Nem mellesleg, az ige megjegyzi, hogy a következő napon történő kihallgatás során Péter Szentlélekkel telve szólalt meg.

Az ige bemutatja, hogyan beszélt Péter, és mit mondott. Szembeötlő a bátorsága, és ezt a vallási vezetők is észrevették: „látták, milyen bátran beszél…” (13.v.). Nem számított, hogy kikről volt szó – sánta ember, összefutott nép vagy vallási vezetők – Péter és János ugyanolyan bátran tett bizonyságot. Kik azok, akik felé kevesebb a bátorságunk bizonyságot tenni?

Mi volt Péter beszédének a tartalma? Bizonyíthatta volna ártatlanságukat, vagy a sánta ember segítségre szoruló állapotát, ő azonban Jézusról beszélt, mert a Szentlélek Jézust dicsőíti meg!

Bizonyságtételeinknek mi szokott lenni a témája? Amikor a Lélek tölt be, akkor a legfontosabb témáról, Jézusról beszélünk!

Giorgiov Adrián

DÉLUTÁN | 

István erejének titka

Igehely: ApCsel 6:8–15; Kulcsige: ApCsel 6:8 „István pedig – kegyelemmel és erővel telve – nagy csodákat és jeleket tett a nép között.”

István hatékony szolgálata nem értelmi képességének, tanulékonyságának, ékesszólásának, vagy a gyülekezetben való szorgos forgolódásának volt köszönhető, bár mindezek hasznos dolgok lehettek. Szolgálata mögött egy isteni személy, a Szentlélek volt, aki nélkül minden képesség és igyekezet teljesen haszontalan, hatástalan és hiábavaló. A Szentlélek volt az, aki ellenállhatatlan erőt és bölcsességet adott Istvánnak még a nehéz körülmények közt is.

Korunk kihívásai különböző irányzatokat, módszereket válthatnak ki a gyülekezeti életben, de a szolgálathoz szükséges erőt és az Istent dicsőítő eredményeket nem egy jól megszervezett vagy átszervezett program adja, hanem a Szentlélek.

Ez nem azt jelenti, hogy nem kell foglalkozni képességeink fejlesztésével. Azt sem jelenti, hogy nincs szükség a jóra való igyekezetre, vagy a szolgálatok megszervezésére. A legfontosabb azonban az, hogy ezeket is a Szentlélek vezetésére bízzák Lélekkel teljes szolgálattevők. Milyen hasznos lehet Isten országára az a gyülekezet, amelynek minden tagja ilyen szolgálattevő! Imádkozzunk ezért!

Giorgiov Adrián

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Jak 3:13–18; Kulcsige: Jak 3:13 „Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz!”

Amikor bölcsességről beszélünk, nem az a lényeg: kinek milyen az iskolázottsága vagy tudása, hanem: hogyan élünk a mindennapokban, milyen a kapcsolatunk az élő Krisztussal. A megtestesült bölcsesség maga Jézus Krisztus. A bölcs Isten bemutatta a Bibliában, hogy mi hogyan lehetünk hasonlóvá őhozzá. Olvassuk és éljük meg az igét!

A világ szerint bölcs ember a világnak megfelelően akar bölcselkedni. Ám aki csak e földi életben reménykedik, minden embernél nyomorultabb. Mi jellemzi az ilyen embert? Pénzsóvárgás, keserű irigység, viszálykodás, a végén pedig kudarc és csalódás.