2024. július 4., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Krisztus gyülekezete az üldözések idején

Igehely: ApCsel 12:1–5; Kulcsige: ApCsel 12:5 „Pétert tehát a börtönben őrizték, a gyülekezet pedig buzgón imádkozott érte Istenhez.”

Heródes unokája, Agrippa, minden áron helyre akarta állítani az egykori virágzó birodalmat. Népszerűségének növelése érdekében a farizeusi törvényekhez és előírásokhoz alkalmazkodva kezdett kormányozni. Kihasználta s aktívan támogatta a keresztyénüldözést, amely teljében tombolt Jeruzsálemben. A 8. rész 1. versében már olvashattuk, hogy István vértanú halála napján nagy üldözés kezdődött a jeruzsálemi gyülekezet ellen. Életveszélyessé vált egy nagy gyülekezethez tartozni. Ezért szétszóródva kisebb, de annál erőteljesebb közösségeket alkottak.

A mai igeszakaszunk 5. versében az áll, hogy amíg Pétert börtönben őrizték, a gyülekezet buzgón imádkozott érte Istenhez. Tudjuk, mit eredményezett ez a buzgó ima. Péter egy angyal kíséretében szépen kisétált a börtönből.

Napjainkban egyre erőteljesebben terjed a keresztyének üldözése. Most, amikor talán kényelmes fotelben ülve olvasod e sorokat, gondolsz-e arra, hogy valahol a világon éppen meggyilkolnak valakit, csupán azért, mert Krisztus-követő? Légy te a gyülekezeted buzdítója az ilyenekért való imádkozásra!

Mátis Csaba

DÉLUTÁN | 

Fáradságot legyőző munkatárs

Igehely: Kol 4:12–13; Kulcsige: Kol 4:13 „Mert tanúskodom róla, hogy sokat fárad értetek és azokért, akik Laodíceában és Hierápoliszban vannak.”

Epafrászban újból Istennek egy olyan kicsiny szolgáját ismerjük meg, aki hatalmas feladat elvégzése által vált naggyá. A kolosséi gyülekezetben végzett fontos feladatán kívül szinte semmit nem tudunk róla. Nem tudjuk életkorát, családi helyzetét. Arról sem tudunk, mikor és hol hallotta meg az Úr Jézus evangéliumát, s lett a szolgájává. Azt tudjuk, hogy ő volt az, aki elsőként hirdette Kolosséban az evangéliumot. Feltételezhető, hogy később ő lett a gyülekezet vezetője. A levél többi részéből kitűnik, hogy amikor tévtanítók veszélyeztetik a gyülekezet egységét, veszi a fáradságot (több mint 2000 km), elmegy Rómába tanácsot kérni az ott raboskodó Pál apostoltól. A Filemonhoz írt levél 23. verse szerint egy ideig ott is marad, megosztva az apostollal a börtönt is.

Az apostol szerint Epafrász fáradozása az igehirdetésben, szeretetszolgálatban és a másokért való imádkozásban teljesedett ki. Ez a három munkaterület minden újjászületett hívő ember számára nagy lehetőség a szolgálatra. Melyiket gyakorlod?

Mátis Csaba

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
6 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Ef 4:1–16; Kulcsige: Ef 4:1 „Kérlek tehát titeket én, aki fogoly vagyok az Úrért: éljetek ahhoz az elhívatáshoz méltón, amellyel elhívattatok.”

Vértanú az a személy, aki vallásáért vagy valamilyen más eszméért erőszakos halállal hal meg. A keresztyén vértanúk napján azokra a mártírokra gondolunk, akik életüket adták a Krisztusba vetett hitükért. A Szentírásban elsőként említett István vértanútól kezdve nehéz lenne számba venni a keresztyén vértanúk sorát. A Jelenések könyve is megszámlálhatatlan seregként említi azokat, akik „megölettek Isten beszédéért”.