2024. január 29., hétfő

DÉLELŐTT | 
Az aranyszabály

Igehely: Mt 7:12–14; Kulcsige: Mt 7:12 „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.”

A 12. igevers elnevezése aranyszabályként Alexander Severus (uralkodott Kr. u. 222–235), római császár nevéhez köthető, aki bár nem volt keresztény, mégis annyira lenyűgözte őt Jézus ezen mindent átfogó, jó életre oktató alapelve, hogy hatalmas aranybetűkkel felíratta azt a szobája falára. Az aranyszabály alapgondolata nemcsak Jézus tanításában lelhető fel. Az apokrif Tóbiás könyvében is azt olvassuk: „Amit magadnak nem szeretnél, azt másoknak se tedd.” Kr. u. 20 körül egy pogány férfi odament egy Hillél nevezetű rabbihoz, és azt mondta neki, hogy foglalja össze a Tóra tanítását olyan tömören, hogy azt fél lábon állva is bírja végighallgatni. Érkezett is a válasz: „Ami számodra utálatos, azt ne kövesd el mással. Ez a teljes törvény, a többi pedig csak fejtegetés. Menj és tanuld meg!” A rabbi és a Tóbiás könyve tilt a rossztól, Jézus pedig utasít a jóra.

Bárki is legyen a szabály „feltalálója”, ha Jézus fontosnak látta azt megemlíteni, akkor számunkra életbevágóan fontos azt alkalmazni. Már ma elkezdheted ezt. Szeretnéd, hogy rád mosolyogjanak? Mosolyogj! Szeretnéd, hogy szolgáljanak? Szolgálj! Szeretnéd, hogy szeressenek? Szeress!

Bogya Áron

DÉLUTÁN | 

Az Úr bizonyságtétele Mózesről

Igehely: 4Móz 12:1–8; Kulcsige: 4Móz 12:3 „Ez a Mózes pedig igen alázatos volt, a földön élő minden embernél alázatosabb.”

Hogy ki lehetett az a kúsi (etióp) asszony, azt nem tudjuk pontosan. Az azonban kiderül, hogy Mirjámot és Áront nem is az asszony zavarta, hanem sokkal inkább a Mózes és a köztük lévő hatalmi különbség. Az asszony elleni felháborodás volt az álarc, ami egy sokkal komolyabb vívódást takart. Miután a nép olyan sokszor fellázadt Mózes ellen, most már a saját családja is ellene fordult. Az ige szerint azonban Mózes a legalázatosabb ember volt. Ha rajta múlik, valószínű, hogy válasz nélkül hagyja az ügyet. Azonban az Úr meghallotta azt, ami történt, és kiállt Mózes mellett.

Ne lázadjunk Isten szolgái ellen! Hogyan is emelhetnénk kezet az Úr fölkentjére?! Szüntelen imádkozzunk értük, és támogassuk őket a szolgálatban!

Mielőtt valamit mondanánk, és körülnézünk jobbra-balra, előre-hátra, ne felejtsünk el fölfele is nézni. Tudatosuljon bennünk, hogy Isten mindent hall. Még a kimondatlan gondolatokat is. Ennek fényében engedjük ki a szavakat fogaink kerítésén!

Ha az Örökkévaló akaratát cselekszed, és istenfélelemben élsz, akkor ne félj! Ha az egész világ ellened fordulna is, az Úr a te pártfogód.

Bogya Áron

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?