2024. január 12., péntek

DÉLELŐTT | 
Világosság támadt a sötétben

Igehely: Mt 4:12–25; Kulcsige: Mt 4:16 „A nép, amely sötétségben él, nagy világosságot lát, és akik a halál árnyékának földjén élnek, azoknak világosság támad.”

Bemerítő János bebörtönzése után előlépett a Szabadító, és János prédikációjához hasonlóan ő is megtérést hirdetett (17.v.). Nem a vallási központban, Jeruzsálemben kezdte el munkásságát, hanem a déliek által megvetett északon, a „pogányok Galileája” vidékén, ahol sok nép keveredett össze.

Amikor megjelent a világosság Krisztusban, csodálatos erővel kezdett működni azok között, akik sötétségben éltek. Jézus tekintéllyel, fennszóval hirdette Isten országának örömhírét; emberek engedtek követésre szólító szavának, betegek gyógyultak meg szenvedéseikből. A sötétség csak addig lehet úr, amíg a fény utat nem tör magának!

Valójában nemcsak Galilea volt a halál árnyékának völgyében: az egész világ ott raboskodott Jézus érkezésekor. Eljövetele élet-halál kérdése volt mindenki számára. Mennyire kritikus döntés megragadni a világosságot! „Nincs rosszabb sors, mint teljes sötétségbe kerülni az örökkévalóságra; és milyen ostobaság is volna, amikor elérhető a világosság!” (R. C. Sproul)

Ha hétvégén még látni fogod a sötétben világító fényfüzéreket köztereken, fenyőfákon, ablakokban, hálás szívvel magasztald az Úr Jézust, hiszen általa lett tiéd is az élet világossága (Jn 8:12)!

Kiss Máté

DÉLUTÁN | 

A megváltást csodáló angyalok

Igehely: 1Pt 1:10–12; Kulcsige: 1Pt 1:12 „Ők azt a kijelentést kapták, hogy nem maguknak, hanem nektek szolgálnak azokkal, amikről most az evangélium hirdetői prédikálnak nektek a mennyből küldött Szentlélek által, és amikbe angyalok vágyakoznak beletekinteni.”

Gondolkodtál valaha azon, hogy a történelem mely korszakában élnél legszívesebben? Péter apostol világossá teszi, hogy az újszövetségi gyülekezet korában levők rendkívüli kegyelmi időket élnek. Az ószövetségi próféták ugyanis a Szentlélek által előre bizonyságot tettek Krisztus szenvedéseiről és dicsőségéről, de nem ismerték a személyét, üzenetét vagy munkáját úgy, mint mi most. A gyülekezet korának elkezdéséhez előfeltétel volt Krisztus földre jötte.

Valójában annyira csodálatos a megváltás, hogy még a szent angyalokat is ámulatba ejti. A 12. vers szerint erős késztetés van bennük arra, hogy szemléljék a keresztyén evangélium rendkívüliségét és átformáló erejét. Nemcsak nagypéntek, mennybemenetel vagy pünkösd napjáig csodálták, hanem ma is csodálják azt, ahogyan a megváltás örömüzenete átformálja az emberek életét. A mi keresztyén életünk ugyanannyira méltatott és érdekes a szent angyalok számára, mint Péter olvasóinak az élete, bukdácsolásaink ellenére is. Mindez azért, mert a megváltás munkája van kiteljesedőben bennünk, Jézus Krisztusnak köszönhetően!

Kiss Máté

 Napi áhítat

Igehely: Zsid 12:4–11; Kulcsige: Zsid 12:11 „Az első pillanatban ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa.”

Jézus úgy mutatta be a mennyei Atyával megélt kapcsolatát, hogy az mindannyiunk számára elérhető és valóságos lehet. Úgy mutatta be az Örökkévaló szeretetét, mint egy törődő édesapa kedvességét. A zsidó férfiak számára az ötödik parancsolat megtartása magától értetődő, születésüktől beléjük nevelt cselekvés volt, aminek természetes része volt a szeretetből és féltésből fakadó fenyítés. Ezt a fenyítéket a legtöbben örömmel fogadták, mert elhitték, hogy ettől függ, hogy hosszú életet élhetnek-e békességben.