2024. február 14., szerda

DÉLELŐTT | 
A derék asszony dicsérete

Igehely: Péld 31:10,25–31; Kulcsige: Péld 31:10 „Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél.”

A Bibliában a fizikai tulajdonságok sokszor kapnak átvitt értelmű, erkölcsi jelentéstartalmat. Az előttünk álló ige a derék asszony jellembeli erejét mutatja, és arra bátorít, hogy ezt keressük mi is.

Keressük a reményteljes, optimista indulatokat: „nevetve néz a holnap elé”. Ne legyünk keserűséggel, haraggal, elégedetlenséggel telve, hanem hálával. Igyekezzünk az öröm kifejezésére! Valahogy mindig el tudjuk rejteni az örömünket, nem látszik rajtunk a felszabadultság. Szabaduljunk fel! Törekedjünk az értelmes beszédre! Annyit fecsegünk, sokszor hiábavaló beszéddel vagyunk tele, viszont a körülöttünk élők várják az építő, hasznos beszédet, az igei útmutatást. Legyünk hajlandók testi-fizikai dolgainkban is serényen eljárni, a családról gondoskodni, ellátni őket, buzgólkodni. Legyünk nyitottak arra, hogy ne a külsőség legyen az első az életünkben, hanem a szeretet és jóság, a vendégszeretet és mások bátorítása.

Ha ezekre törekszünk, akkor ennek meglesz az áldott következménye. Milyen szavakat kell keresned ahhoz, hogy reményteljes és vidám légkört teremts? Hogyan tanulunk építően beszélni?

Szűcs Sándor

DÉLUTÁN | 

A szövetség megtartása

Igehely: Mal 2:13–16; Kulcsige: Mal 2:14 „Ezt kérdezitek: Miért nem? – Azért, mert az Úr a tanúja annak, hogy hűtlen lettél ifjúkorodban elvett feleségedhez, pedig ő a társad, feleséged, akivel szövetség köt össze.”

A házasságkötés hivatalos egyházi és polgári fogadalomtétel egy férfi és egy nő között, aminek az a célja, hogy ehhez mindketten hűek legyenek egy életen át.

Ez a fogadalomtétel Isten jelenlétében történik (mert „az Úr a tanúja…”), komolyan kell azt venni. Ő ígérete szerint megáldja a házasságot, és csatlakozik a frigyhez, ami hármas fonal lesz (Préd 4:12), ami nem hamar szakad el. Ha az emberek, a házasfelek ezt nem veszik komolyan, akkor Isten keze nehezedik rájuk. Sírnak majd és sóhajtoznak, mert Isten nem áldja meg az istentiszteletüket, áldozatukra nem tekint, mint ahogy Kain áldozatára sem tekintett, mert bűn volt az életében. A hűtlenséggel, a házastársad megcsalásával áthágod a szövetséget, ami azt jelenti, hogy nem akarsz hallgatni Isten parancsolataira, amelyek arról beszélnek, hogy ne legyen elválás, mert Isten gyűlöli azt.

Hála Istennek, hogy van megoldás: az egész életen át tartó szeretet. Hogyan lehet ezt elérni? Úgy, hogy a lelkiekre törekszünk („akiben maradt még lélek”) – ez a legfontosabb.

Szűcs Sándor

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 10 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?