2024. február 10., szombat

DÉLELŐTT | 
A két vak hite

Igehely: Mt 9:27–31; Kulcsige: Mt 9:27 „Amikor Jézus továbbment onnan, követte őt két vak, akik ezt kiáltozták: Könyörülj rajtunk, Dávid Fia!”

Amikor nagy szükségben vagy, sokszor hagyja el az ajkad hasonló kérés, mint amit a vakok kiáltottak Jézus felé: könyörülj, segíts, szánj meg... A rászorulók számára ez létfontosságú, hogy embertársaik könyörületesen bánjanak velük. Amikor Istent szólítod meg, mit vársz tőle, hogyan könyörüljön rajtad? Jézus ellenőrzi a két vak iránta való bizalmát. Tőled is megkérdi, hogy tényleg hiszed azt, hogy meg tudja tenni, amire valóban szükséged van? A vakok senki mástól nem kérhettek ilyet. Bárki felé is intézték volna a vakságból való gyógyulás kérését, képtelenségnek hangzott volna. De ők tudják, hogy a világon ez az egyetlen esélyük, mert aki ott ment el előttük, az a Dávid Fia. Nincs más, aki rajtuk segíteni tudna. Ezt meg is vallják. Jézusnak nincs szüksége arra, hogy higgyen a saját erejében, nekünk kell hinnünk az ő erejében. Fontos, hogy megbízzunk benne.

A két vak megszégyenít engem, látó keresztyént. Sokszor vágyom arra, hogy igaz legyen az, amit Jézus meg tud tenni, de a saját helyzetemben nincs rá hitem, hogy velem vagy szeretteimmel megtörténhet. Kiáltok, hogy könyörülj rajtam, de nem tudok igennel válaszolni Jézus kérdésére. Te hogy vagy ezzel?

Györfi Tóbiás

DÉLUTÁN | 

Emlékezzetek az apostoli intésre!

Igehely: Júd 1:17–25; Kulcsige: Júd 1:17 „Ti azonban, szeretteim, emlékezzetek meg azokról a beszédekről, amelyeket a mi Urunk Jézus Krisztus apostolai előre megmondtak.”

Az apostolok szavai ma is érvényben vannak, mert Jézus bízta meg őket, hogy a következő generáció keresztyéneit tanítsák meg mindarra, amit Ő tanított nekik. Az utolsó időkben lesznek különféle támadások a keresztyének életére nézve testi, Szentlélek nélküli emberek részéről. Azonban Isten Igéje soha nem a félelemre, kesergésre, bezárkózásra bátorítja népét, hanem arra, hogy folytassák új életüket, küldetésüket.

Akkor is, amikor támadás alatt állsz, folytasd hited építését, imádkozz a Szentlélek által, maradj meg Isten szeretetében, és várjad Jézust. Miközben magadra vigyázol, légy könyörületes környezeted kételkedői felé is, mentő szeretettel tégy meg mindent, hogy kiragadjad őket a kárhozat állapotából. Ezek mind olyan alapvető lelki értékek, amelyek kihatnak a mindennapi életviteledre, megnyilvánulásaidra.

Vajon mindezt saját erőből fenntarthatjuk? Az apostol erre is ad egyértelmű választ. Egyedül Istené a dicsőség a mi megtartásunkért is, mert Ő őriz meg a botlástól, és állít majd maga elé feddhetetlenségben.

Györfi Tóbiás

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?