2024. augusztus 19., hétfő

DÉLELŐTT | 
Kettős állampolgárok vagyunk

Igehely: 1Pt 2:13–17; Kulcsige: 1Pt 2:17 „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.”

Születésünktől fogva valamelyik országnak a polgárai vagyunk. Lehetséges azonban egy másik ország állampolgárságát is megszerezni üzleti érdekek miatt, kivándorlás által, vagy éppen a történelmi határok módosítása miatt elveszített polgárjog visszaszerzése által. Igazán elkötelezett azonban mindenki csak egy ország iránt lehet.

Az Úr Jézus a hegyi beszédben arra szólította fel hallgatóit, hogy keressék Isten országát. Az ő országának is csak születés által válhatunk a polgáraivá. Így lehetőségünk van a földi országunk mellett mennyei perspektívában élni. Ezért gyakran elfog a honvágy, amikor a földi országunkban nem a bibliai, mennyei normák szerint mennek a dolgok. „Vendégként” meg kell mutatnunk, hogy a másik országunkban milyen rend, béke, szeretet, tisztelet stb. uralkodik. Mindenkinek meg kell adnunk azt a tiszteletet, ami neki jár, még akkor is, ha nem érdemli meg. Az istenfélelem viszont legyen a legfontosabb!

Van-e valaki, akit nehéz tisztelned? Ma imádkozz érte, és bánj vele mennyei nagyvonalúsággal.

Kovács Barna

DÉLUTÁN | 

Debóra győzelmi himnusza

Igehely: Bír 5:1–12; Kulcsige: Bír 5:2 „Feltámadt az életkedv Izráelben, önként fölkelt a nép, áldjátok hát az Urat!”

Debóra győzelmi mámora minket is örömteli éneklésre serkent. Mert Isten győzelmet tud adni akkor is, ha a bátrak megfutamodnak. A férfi katonák ereje mellett szükség volt a női bátorságra és bizalomra. A gyávaság erőelszívó, a hit ellenben visszaadja az életkedvet.

Isten nem hagyja népét vezetés nélkül. Debóra megpróbált utasításokkal irányítani, ám fizikai jelenléte bátorította fel a harcosokat a csatára. A taktika bevált; a Tábor hegyéről lerohanó sereg meglepte a sokkal jobban felfegyverzett ellenséget. Az isteni vezetés mindig beválik, csak legyen eszköz, aki erre fogékony.

A győzelem másokat is fellelkesít a harcra. Debóra biztatására kezdtek előállni az önkéntes harcosok. Senki sem akar meríteni a kudarc keserű kútjából. A hitnek és a lelkes bizonyságtételnek nagy ereje van. Olyan, mint friss víz az eltikkadt utazónak.

Vannak példaértékű nők, akik a hit harcát bátran vívják. Ilyen volt Susanna Wesley is, aki két evangélistát nevelt: Károlyt és Jánost, akik 300 évvel ezelőtt sarkaiból forgatták ki Angliát.

Kovács Barna

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 12 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Kir 12:6–16; Kulcsige: 1Kir 12:8 „De ő nem fogadta meg a tanácsot, amelyet a vének adtak neki, hanem tanácskozott az ifjakkal is, akik vele együtt nőttek fel, és az ő idejében álltak szolgálatba.”

Isten választott népe sohasem alkotott egységes királyságot. Dávid és Salamon birodalma Júda, Jeruzsálem és Észak-Izráel királyságaiból állt, akik egy rövid időre közös királyt választottak. Dávid családjának dinasztikus öröklését csak Jeruzsálem és Júda ismerte el. Az északi törzsek a Dáviddal kötött szerződés (2Sám 5:3) alapján fenntartották maguknak a királyválasztás jogát. Dávid személye összekovácsolta a népet, Salamont inkább csak elfogadták, de Roboámnak már bizonyítania kellett, hogy népének jólétét és nem saját büszke vágyait fogja szolgálni.