2024. április 22., hétfő

DÉLELŐTT | 
A hitetlenség következménye

Igehely: Mt 21:18–22; Kulcsige: Mt 21:19 „Meglátott egy fügefát az út mellett, odament, de semmit sem talált rajta, csak levelet. Ekkor így szólt hozzá: Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé! És azonnal elszáradt a fügefa.”

Gyümölcstelen fügefához hasonlít annak az embernek az élete, aki nem dicsőíti Istent. Ilyen haszontalan fügefa az olyan gyülekezet is, amely Isten házát nem imádság házának tekinti. Lehetnek benne lombos tevékenységek, mozgás és élet, de ha hiányzik a gyümölcs, amit Jézus keres, akkor rászolgált az átokra. Mit ér az ember vallásos élete, és mit ér a gyülekezet szertartása, ha sehol sincs a Lélek gyümölcse? Jézus idejében Izráel nemzete ilyen terméketlen fügefa volt, ágairól hiányzott a szeretet, öröm, békesség, és a többi jó gyümölcs. Mindez a hitetlenség következménye volt.

Jézus leckét ad a hit tantárgyából, de nem a fügefát akarja megleckéztetni, hanem a tanítványait. Ez a bemutató nekik szólt. A hit nyomában áldás jár, a hitetlenség pedig átkot hoz: „Ha a zöldellő fával ezt teszik, mi történik a szárazzal?” (Lk 23:31). A hitetlenség sok bajt hozott már az emberre. A pusztában vándorló izráeliták hitetlenségük miatt nem mehettek be a tejjel és mézzel folyó földre (Zsid 3:19). Jézus honfitársai kevés csodát tapasztalhattak a hitetlenségük miatt (Mt 13:58).

Milyen eredményei vannak a hitednek? Mennyire gyümölcsöző az imaéleted? Mérje le ez a két kérdés a hitedet!

Sallai Jakab

DÉLUTÁN | 

Engedelmesség és szeretet

Igehely: Ef 5:24–25, 28–29; Kulcsige: Ef 5:24–25 „De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte.”

Íme két összetartozó kulcsszó, amit az emberek gyakran szeretnének elválasztani. Amit viszont Isten egybeszerkesztett, azt nem szabad szétválasztani. A házastársi szeretet és engedelmesség alapja Isten szeretete és engedelmessége. Miniatűr képe ez Isten és a gyülekezet kapcsolatának. Isten úgy szerette a világot, hogy Fiát adta, Jézus az áldozatvállalásában pedig megmutatta engedelmességét is. Engedelmes volt halálig. Valójában tőle tanulható meg mindkettő.

Amint az anyaszentegyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is férjüknek. Általában ezt az oldalát emelik ki a házaséletnek, de ez önmagában (szeretet nélkül) semmit sem ér: „Ha szeretet nincs bennem...”

Hasonlíthatnánk ezt a két összetevős ragasztóhoz, amely csak összekeverve hatékony. Vigyázzunk, hogy a házasság ragasztójában is egyenlő mértékben vegyüljön az engedelmesség és a szeretet. Szeretetből fakadó engedelmességre és engedelmességből fakadó szeretetre van szükség. Egyik fokozza a másikat.

„Szeretet és hűség találkoznak, igazság és béke csókolgatják egymást.” (Zsolt 85:11) Engedelmeskedjetek egymásnak Isten félelmében, és soha ne hiányozzon a szeretet!

Sallai Jakab

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 23:1–15; Kulcsige: Mt 23:13 „Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt: ti magatok nem mentek be, és azokat sem engeditek be, akik be akarnak menni.”

Miközben egyre közelebb jutunk az evangélium végéhez, egyre élesebbé is válik a Jézus és a farizeusok közötti szembesítés. Ők keresik a lehetőséget, hogy kivégezzék őt, Jézus pedig egyre nyilvánosabban bebizonyítja a képmutatásukat. Főleg ebben a fejezetben, amiben a hétszeres Jaj nektek! hangzik az írástudóknak és farizeusoknak. Bármelyik bűn sérti Isten szentségét, de úgy tűnik, hogy a képmutatást a legkevésbé bírja. Főleg szellemi vezetőktől: nekik az lett volna a feladatuk, hogy Istent és az ő jellemét bemutassák az embereknek.