2023. december 26., kedd

DÉLELŐTT | 
Minden a terv szerint történik

Igehely: Mt 2:13-15; Kulcsige: Mt 2:15 „Ott volt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék az, amit az Úr mondott a próféta által: »Egyiptomból hívtam el a fiamat.«”

Az első gyermek születése sok örömöt és izgalmat hoz egy családba. A szülők megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy a legjobb körülményeket biztosítsák az újszülöttnek: puha ruhácskák, kényelmes kiságy, szebbnél szebb játékok. Jézus esetében a legnagyobb próbálkozások ellenére is csak egy egyszerű istálló és egy jászol jelentette a kényelmet. Semmi sem volt véletlen, hisz így az egyszerű pásztorok is megtalálhatták a megszületett Messiást.
A kellemetlen kezdet ellenére József és Mária kellemesebb jövőt képzelhetett el az újszülött számára. A bölcsek látogatása és a kincsesládából előkerült ajándékok nagy szükséget elégítettek ki. Sajnos az öröm nem tarthatott sokáig, mert halálos veszély leselkedett Jézusra. Heródes gyilkos szándékkal szeretett volna tiszteletet adni a megszületett királynak. Egyetlen megoldás maradt, menekülni Egyiptomba. Mekkora kegyelem, hogy ez sem volt véletlen, tökéletesen belesimult Isten tervébe, hisz egy újabb prófécia teljesedett be. Te mennyire bízol meg Isten tervében? Felismerted-e, hogyan vezeti az életed?

Szűcs Dávid

DÉLUTÁN | 

Összhangban az Atyával

Igehely: Jn 12:42-50; Kulcsige: Jn 12:44-45 „Jézus pedig hangos szóval ezt mondta: Aki hisz énbennem, az nem énbennem hisz, hanem abban, aki elküldött engem; és aki engem lát, az azt látja, aki elküldött engem.”

Jézus születése által felragyogott a világosság a sötétségben. Ő nem csupán a bűn sötétségéből vezette ki a benne hívőket, hanem a tudatlanság sötétségét is eloszlatta. Milyen nagy sötétségben él az az ember, aki félreismerte Istent, vagy tévesen hiszi azt, hogy ismeri Őt. Jézus maga volt a megtestesült Isten, akin keresztül magát az Atyát lehetett megismerni. Ez ma is lehetséges, de hogyan? Aki Jézusban hisz, az az Atyában hisz. Aki Jézust megismeri, az az Atyát is ismeri. Aki Jézust hallja, az az Atya hangját hallja. Te hiszel-e benne? Látod, amint életedben cselekszik? Hallod az ő hangját, amikor megtérésre hív, figyelmeztet vagy vigasztal? Mekkora kegyelem, amikor egy halandó a halhatatlan Istennel kerül személyes kapcsolatba. Ez lehetséges volt akkor, és lehetséges ma is. Aki eddig elutasította Őt és befogta a fülét, hogy ne hallja a hívást, annak is van kegyelem, mert Jézus nem azért jött, hogy elítélje a világot, hanem azért, hogy megmentse. Egyszer lesz ítélet is, de ma még tart a kegyelem. Megragadtad már?

Szűcs Dávid

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 15 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?