2023. december 24., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Reményteljes várakozás

Igehely: Ézs 8:11-18; Kulcsige: Ézs 8:17 „És várom az Urat, aki Jákób háza elől eltakarta arcát, és benne reménykedem.”

Ézsaiás üzenete, amit Jeruzsálem lakóinak címzett, tartalmazta Isten ítéletét és egy reményteljes jövő ígéretét is. A 8. rész elején Isten megerősíti a próféta üzenetét azáltal, hogy megajándékozza őt egy fiúgyermekkel. Ézsaiás és fia személye intő jelként figyelmeztette Júda népét a bűnös élet elkerülhetetlen büntetésére.
Várakozás istenfélelemmel. Isten figyelmezteti a prófétát, hogy ne féljen attól, amitől az emberek félnek, és ne mondja összeesküvésnek azt, amit a nép annak mond. Az összeesküvés alatt a júdaiak feltehetően az Izráel és Szíria közötti szövetséget értették, mások arra is gondolhattak, hogy Jeruzsálemben egyesek összeesküvést szőnek Izráellel és Szíriával a király ellen. Ma is félnek az emberek, mindenben összeesküvést látnak. A hívő ember félje Istent, benne bízzon, mert Ő most is kezében tartja az eseményeket!
Várakozás szentségben. A félelem és túlélési ösztön képes olyan cselekedetekre és kompromisszumokra kényszeríteni az embert, amit más körülmények között sose tenne meg. A félelem ma is a Sátán egyik leghatékonyabb fegyvere. Isten félelme a hívőt nem a megalkuvásra és bűnre készteti, hanem ellenkezőleg, a szent életre. Aki Istent féli, tiszteli, szereti, egyre inkább közelebb kerül hozzá, és ez a közeledés a megszentelődés útján történik. Aki elveti Őt, annak megütközés köve lesz, és csapda, amibe beleesik.
Várakozás reménységgel. Isten, amikor fegyelmez, szeretetből teszi, nem azért, hogy elpusztuljon a nép, hanem azért, hogy hozzá forduljon. Milyen nagy kegyelem az Úr kezében lenni, amikor jön a nehézség, és abban reménykedni, aki igazán segíteni tud. Várni az Urat és benne bízni! Lehet, most eltakarja arcát, de egyszer majd felragyog minden benne hívő számára.
A legnagyobb viharok közepette kapaszkodjunk a keresztbe! Jézus a hitetlenek számára ma is a megütközés köve és megbotránkozás sziklája, de a hívők számára drága kincs (1Pt 2:7–8). Várd az Ő visszajövetelét istenfélelemmel, szentségben és reménységgel!

Szűcs Dávid

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Adjunk hálát Jézusért, aki beteljesíti a még hátra lévő próféciákat is! – 2Kor 1:20

Bibliaóra: 

Bibliaóra: A Magasságos Fiának mondják – Lk 1:26-56 (Lk 1:32-33)

DÉLUTÁN | 

József gondolata és Isten terve

Igehely: Mt 1:18-25; Kulcsige: Mt 1:20 „Amikor azonban ezt végiggondolta magában, íme, az Úr angyala megjelent neki álmában, és ezt mondta: József, Dávid fia, ne félj feleségül venni Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van.”

Nem minden az, aminek látszik! Valószínű, hogy már többször hallottad ezt a mondást és tapasztaltad is, hogy mennyire igaz. Az ember felfogóképessége korlátozott, és sokszor a túl gyors következtetés áldozatává válhat. Karácsony története sem volt mentes a félreértelmezésektől, de Isten kegyelmesen közbelépett, és így József is láthatta az üdvtörténet kibontakozását.
1. A törvény, ami elítél. A mózesi törvény nagyon szigorúan büntette a paráznaságot. Isten célja ezáltal az volt, hogy megőrizze népét a szomszédos népek bűnös szexuális szokásaitól. Ha paráznaságon kaptak egy férfit és egy nőt, akkor halállal kellett bűnhődniük. A farizeusok Jézushoz is hoztak egy parázna nőt, azzal a reménnyel, hogy majd jóváhagyja annak megkövezését. Mária se számíthatott kegyelemre, amennyiben kitudódott volna, hogy házasság előtt gyermeket vár.
2. A jó szándék, ami nem elég. Egy híres közmondás szerint „a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve”. József igaz ember volt, szerette Máriát, és nem akarta őt szégyenbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban elbocsátja. Józsefet jó szándék vezérelte, meg akarta adni a lehetőséget Máriának, hogy új eletet kezdjen, mielőtt örökre ráragasztották volna a parázna jelzőt. József terve Isten tervével nem volt összhangban, ezért megjelent neki álmában egy angyal. Így már József bátran feleségül vehette Máriát, és ő is részt vállalhatott az üdvtörténet megvalósításában.
3. Isten terve, ami tökéletes. Isten sosem ejt hibát, még akkor sem, ha látszólag ez nekünk, embereknek így tűnik. Semmi sem történik az ő tudta nélkül, s ez Jézus születésével kapcsolatosan különösen igaz volt. A prófécia beteljesedett, és minden a maga idejében a legmegfelelőbb módon megvalósult. Még az ördög sem tudja Isten gondolatait, és még ő sem láthat be a színfalak mögé. Jézus születése, földi élete és kereszthalála Isten tökéletes tervének beteljesedése volt.
Milyen megnyugtató tudni, hogy Isten terve mindig tökéletes. Adj hálát Jézusnak azért, hogy vállalta, hogy megszülessen erre a földre. Te felismerted-e már Isten tervét a te életedre nézve? Bízol-e benne, vagy még mindig kételkedsz hatalmában?

Szűcs Dávid

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
18 + 1 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 6:24–30; Kulcsige: Mt 6:24)

Mire figyelsz? Jézus arra biztat, hogy nézzük meg az égi madarakat. Ehhez kicsit fel kell emelnünk a tekintetünket, és így vehetjük észre a szárnyukat táró, magasan röpdöső galambokat, cikázó fecskéket vagy köröző ölyveket. Felfelé tekintünk-e? Arra is biztat, hogy figyeljük meg a mezei liliomokat. Ez megállást, elcsendesedést és szemlélődést igényel. Van-e manapság időnk és vágyunk ennyire lelassítani, hogy a növények növekedését, szirmaik kinyílását, színeik pompáját észrevegyük?