2023. december 15., péntek

DÉLELŐTT | 
Keressünk az elcsendesedésre időt és helyet!

Igehely: Zsolt 131:1-3; Kulcsige: Zsolt 131:2 „Inkább csitítottam, csendesítettem lelkemet, mint anya a gyermekét. Mint a gyermek, olyan most a lelkem.”

Meg kell tanulnunk időt és módot adni arra, hogy Isten szólhasson hozzánk. Nem láthatjuk Őt a szemünkkel, hangját sem hallhatjuk fülünkkel. Ezek a testrészeink a teremtett világ észlelésére és érzékelésére valók. Isten Lélek, ezért, ha tapasztalni akarjuk a jelenlétét életünkben, újjá kell születnünk a Lélek által. Isten szül újjá bennünket. Az újjászületett embernek szüksége van lelki táplálékra: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem Istennek minden igéjével” (Mt 4:4).
A holt betűt Isten Lelke megeleveníti, és az élet kenyere lesz számunkra, ami táplál, lelkesít, erőt ad az engedelmességre. A zsoltáríró lecsendesíti lelkét. A világtól félrevonul, vágyait Istenre bízza, és figyel rá, mint gyermek az anyjára. Minél többet vagyunk Isten előtt, rá figyelve, annál jobban kiéleződnek belső érzékszerveink. Tisztábban fogjuk érteni Isten akaratát életünkkel. Minél többször éled át az Úr jelenlétét, annál inkább fogsz vágyni az újbóli alkalomra. Ha elhanyagolod a csendességet, csak az emberek hangját, elvárásait fogod hallani, az élet gondjait érzékelni, ami megöli a lelket.
Keresd az Urat, míg megtalálható! Mikor tapasztaltad Isten jelenlétét az életedben?

Balog Ferenc

DÉLUTÁN | 

Új szövetség ígérete

Igehely: Ez 11:14-21; Kulcsige: Ez 11:19 „Egy szívet adok majd nekik, és új lelket adok beléjük, eltávolítom testükből a kőszívet, és hússzívet adok nekik.”

Isten ígéretei igenek és ámenek. „Nem ember az Isten, hogy hazudnék” (4Móz 23:19). Az új szövetség ígérete a legfelemelőbb ígéretek egyike. Saját magunk életéből is látjuk, hogy a parancsolatok és törvények szövetségét mennyire nem tudjuk megtartani. Képtelenek vagyunk rá. Ezen az alapon senki sem juthatna Isten országába. Jól látta ezt Isten már az Ószövetség népénél. Ezért volt szükség a Krisztusra mutató áldozatok bemutatására. Az ószövetségi hívők is a megígért új szövetségre való tekintettel üdvözültek. Milyen jó, hogy mi már úgy tekinthetünk az Ezékiel könyvében leírt ígéretekre, mint amelyek már beteljesültek!
A Szentlélek kitöltetett, általa új szívet és új lelket kapunk. Mi, akik nem voltunk Isten népe, most választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, Isten tulajdonba vett népe vagyunk (1Pt 2:9). Ez az ígéret azokra érvényes, akik új szövetséget kötnek Istennel Krisztusban. A 21. versben Isten előrevetíti az ítéletet is. Senki nem fog megmenekülni, csak az, aki Krisztus golgotai áldozatát elfogadja.
Van üdvösséged? Mire alapozod az üdvösségedet? Volt-e egy nap az életedben, amikor szövetséget kötöttél Jézussal? Igyekszel-e megtartani a szövetséget?

Balog Ferenc

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
5 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsid 12:4–11; Kulcsige: Zsid 12:11 „Az első pillanatban ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa.”

Jézus úgy mutatta be a mennyei Atyával megélt kapcsolatát, hogy az mindannyiunk számára elérhető és valóságos lehet. Úgy mutatta be az Örökkévaló szeretetét, mint egy törődő édesapa kedvességét. A zsidó férfiak számára az ötödik parancsolat megtartása magától értetődő, születésüktől beléjük nevelt cselekvés volt, aminek természetes része volt a szeretetből és féltésből fakadó fenyítés. Ezt a fenyítéket a legtöbben örömmel fogadták, mert elhitték, hogy ettől függ, hogy hosszú életet élhetnek-e békességben.