2023. december 12., kedd

DÉLELŐTT | 
Isten jóságára emlékezhetünk

Igehely: Tit 3:3-8; Kulcsige: Tit 3:4 „De amikor megjelent a mi üdvözítő Istenünk jósága és emberszeretete.”

Kedd reggel van, új nap. Meríts erőt a nap kezdetén Isten biztató igéjéből! Gondolj Isten irántad való mérhetetlen jóságára és irgalmára! Jézus Krisztus kereszthalála által megszabadított a bűn rabságából. Örök életet adott neked. Elküldte, kitöltötte rád a Pártfogót, a Vigasztalót, az újjászülő Szentlelket, hogy jó úton járj, és vissza ne térj a kárhozat útjára. Mivel érdemeltük ki, hogy Isten így szeret minket? Bizonyára nincs semmi érdemünk. Ha ki akarod fejezni Isten iránti háládat, örülj, légy boldog! Az Atya örül, ha újjászületett gyermekeit boldognak látja, mert értékelik, amit tőle kaptak.
Milyen szomorú, amikor mennyei Atyánk megajándékoz mindennél értékesebb ajándékokkal: örök élettel, Szentlélek általi vezetéssel, és a megajándékozottak a kezdeti öröm után engedik, hogy szívük megnehezedjék az élet gondjai miatt. Ismét megszomorodnak, panaszkodnak olyan dolgok miatt, amelyek mulandók, amelyeket a rozsda és a moly megemészt. Azok a dolgok, amelyeknek igazán tudunk örülni, és azok, melyekért megszomorodunk, panaszkodókká válunk, megmutatják, mit értékelünk igazán az életben.
Van öröm az életedben? Minek örülsz igazán?

Balog Ferenc

DÉLUTÁN | 

Kötelezettséggel járó szövetség

Igehely: Józs 9:16-27; Kulcsige: Józs 9:19 „De a fejedelmek mind azt mondták az egész közösségnek: Megesküdtünk nekik az Úrra, Izráel Istenére, nem bánthatjuk tehát őket.”

A gibeoniták ravasz módon ráveszik Izráel vezetőit, Józsuét is, hogy szövetséget kössenek velük. Hogy sikerülhetett becsapni Isten népének vezetőit? Az ige azt írja, hogy mindent megvizsgáltak, hogy igazat mondanak-e a gibeoniták. Minden szemmel látható jel arra mutatott, hogy valóban messze földről jöttek. Annyira bíztak abban, amit láttak és hallottak, hogy mielőtt döntöttek, a legfontosabbról elfeledkeztek. Az Úr akaratát nem kérdezték meg (Józs 9:14). A megkötött szövetség elhamarkodott, és nem Isten akarata szerint volt, de az Úr nevében lett megkötve. Ebből kifolyólag az Úr elvárta tőlük, hogy tartsák azt be (Józs 10:6-15; 2Sám 21:1-14).
Hívő emberként is megtörténik, hogy nem vagyunk elég körültekintőek, nem kérdezzük meg az Urat, így elhamarkodott ígéretet teszünk, vagy számunkra nem előnyös üzletet kötünk. Ilyen esetben is elvárja Isten az Ő gyermekeitől, hogy inkább szenvedjük el a kárt, de tartsuk be adott szavunkat, legfeljebb más esetekben figyeljünk jobban az Úrra.
Kerültél-e már ilyen helyzetbe? Hogyan jártál el? Légy körültekintő, kérdezd meg az Urat! Ha szövetséget kötöttél, tartsd meg emberek felé is, Isten iránt is. Isten mindkettőt számon fogja kérni.

Balog Ferenc

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsid 12:4–11; Kulcsige: Zsid 12:11 „Az első pillanatban ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa.”

Jézus úgy mutatta be a mennyei Atyával megélt kapcsolatát, hogy az mindannyiunk számára elérhető és valóságos lehet. Úgy mutatta be az Örökkévaló szeretetét, mint egy törődő édesapa kedvességét. A zsidó férfiak számára az ötödik parancsolat megtartása magától értetődő, születésüktől beléjük nevelt cselekvés volt, aminek természetes része volt a szeretetből és féltésből fakadó fenyítés. Ezt a fenyítéket a legtöbben örömmel fogadták, mert elhitték, hogy ettől függ, hogy hosszú életet élhetnek-e békességben.