2021. július 9., péntek

DÉLELŐTT | 
Isten nem személyválogató: ezt bizonyítja az időjárás

Igehely: Mt 5:43-48; Kulcsige: Mt 5:45 „Hogy így mennyei Atyátoknak fiai legyetek, mert ő felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak.”

„Isten nem személyválogató” – mondja az Úr Jézus, és megragadva az időjárás igazságait, bizonyítja kijelentését. Nekünk pedig Isten fiainak kell lennünk a feltétel nélküli szeretetben, kiegyenlítve az időjárás viszontagságai által okozott károkat. Illés idejében három és fél évig nem volt eső Izráel földjén. Nagyon hosszú ideig senkinek a földjére nem esett eső.

Az nem kérdés számunkra, hogy ugyanúgy kapja mindenki a napfényt, az esőt, a harmatot, a szelet. Isten nem különbözteti meg a barázdák mentén a földjeinket, a nap sem csak a hívők feje fölött ragyog! Mindenki egyformán kapja ezeket. De nem egyformán fogadja a hívő és a gonosz. Remélem, kedves testvérem, hogy nem zúgolódsz az időjárás miatt, a hitetlenekhez hasonlóan. Ebben nem képviselhetünk egyenlőséget.

Urunk iránti szeretetünk elfogadtatja velünk mindazt, ami kezéből jön, legyen az időjárás, természeti katasztrófa vagy lelki tanítás. Ha ezeket mind hálaadással fogadjuk, fogadjunk el minden embert is, szeressük őket kivétel nélkül! Imában kérd Jézust, hogy tanítson szeretni. Majd az első embernek, akivel találkozol, mondd ezt: Szeretlek krisztusi szeretettel! Majd a másodiknak is, a harmadiknak is, …az utolsónak is!

Molnár Ottó

DÉLUTÁN | 

Sötét lesz az Úr napja

Igehely: Ám 5:16–20; Kulcsige: Ám 5:18 „Jaj azoknak, akik az ÚR napját kívánják! Minek nektek az ÚR napja? Sötét lesz az, nem világos!”

Egy 24 órából álló nap két fő részből tevődik össze: nappalból és éjszakából. Világosságból és sötétségből. Azon a napon nem lesz világosság, azon a napon nem lesz napsütés, nem lesz mosoly sem. Az Úr napja sötét lesz. Kínos sötét! „Mire való néktek az Úrnak napja?”

Menedék sem lesz azon a napon. Bár vannak, akik megoldást látnak az Úr napjának eljövetelében, szabadulást a pusztulásból, de nagy meglepetésre csak halál vár rájuk. Bár megszabadulnak a földi gyötrelemből, de elvesznek a haragtól. Nincs, ami menedéket nyújtana! „És mondának a hegyeknek és a kőszikláknak: Essetek mi reánk és rejtsetek el minket annak színe elől, a ki a királyiszékben ül, és a Bárány haragjától: Mert eljött az ő haragjának ama nagy napja; és ki állhat meg?” (Jel 6:16-17) „Mire való néktek az Úrnak napja?” Isten a maga napján átvonul népe között, de siralom lesz az, mert Isten kegyelmi napja sötétre fordult. Halvány sugár sem lesz, ami reményt sejtetne!

Mire való néked az Úr napja, ha szívedben nincs világosság? Sírhatsz, jajveszékelhetsz, mert sötét lesz az számodra! Jézus most világosságot akar gyújtani a szívedben: „Én vagyok a világ világossága: a ki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága” (Jn 8:12).

Molnár Ottó

 Napi áhítat

Igehely: Dán 3:8–18; Kulcsige: Dán 3:17 „Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: ő ki tud minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből, és ki tud szabadítani a te kezedből is, ó, király!”

Az előttünk álló ifjak Istenbe vetett hitükről, bizalmukról és reménységükről tesznek bizonyságot. Isten ebben a fogságban már eddig is csodálatosan megáldotta őket. De a mostani helyzetükben még nagyobb próbára lett téve a hitük. Itt már nem volt elég csupán megvallani Istenbe vetett hitüket. Eléggé sajátos módon vállalják a hitükről való bizonyságtételt. Bátran jelentik ki, hogy az ő Istenük ki tudja szabadítani őket a tüzes kemencéből. Csodálatos a 18. vers: „de ha nem tenné is…, mi a te isteneidet nem imádjuk.” És Isten megtette. Csodát tett. Igen, mert ő egy szerető, szabadító Isten.