2021. július 13., kedd

DÉLELŐTT | 
A Nap állandósága garancia

Igehely: Zsolt 72:1-20; Kulcsige: Zsolt 72:17a „Maradjon meg neve örökké, terjedjen híre, amíg a nap ragyog!”

Salamon zsoltára könyörgés Istenhez az új király avatásakor. Izráelnek, de az egész világnak is szüksége van olyan ideális társadalomra, amelyben a szegények és szűkölködők is biztonságban vannak az erőszakoskodókkal szemben. Mintha éppen napjaink kérdéseit tárgyalná. Hisszük és tudjuk a Biblia alapján, hogy ez csak a Messiás uralkodása által lesz valósággá. Az istenfélők Benne reménykednek.

Meglepnek bennünket e zsoltárban előforduló időszak-kijelölések. Például: „Féljenek téged (Istent), amíg csak nap és hold lesz nemzedékről nemzedékre” (72:5). Meddig lesz nap és hold? Amíg Isten megteremti az új eget és az új földet. Addig pedig legyen szociális gondoskodás, igazságosság, anyagi bőség, viruló emberiség. És hogy ez ne múljon el hamar, a Messiás neve maradjon meg örökké, viruljon „amíg csak a nap ragyog” (72:17)! Ez így van, így lesz! Ő a világ világossága, a kezdet és a vég. Örökkön örökké él, és megváltottai is Vele. Egyedül az Úr, Izráel Istene tesz csodás dolgokat. „Áldott legyen dicsőséges neve mindörökké, és teljesedjék be dicsőségével az egész föld! Ámen! Ámen!” (72:18-19)

Milyen hosszú időszakra szoktunk előre imádkozni, tekinteni és tervezni? Ki, mi az életünk Napja?

Vass Gergely

DÉLUTÁN | 

Imádkozás és misszió

Igehely: Kol 4:2–6; Kulcsige: Kol 4:3 „Imádkozzatok egyúttal értünk is, hogy Isten nyissa meg előttünk az ige ajtaját, hogy szólhassuk Krisztus titkát – amely miatt most fogoly is vagyok.”

Nekünk felelősségünk és kiváltságunk az imádkozás és a misszió végzése is. Bármilyen helyzetben legyünk, lelkünket Istenhez emelhetjük alázattal, hittel, örömmel, őszintén és sóvárgással. Az ilyen imákat Ő nem unja hallgatni és megválaszolni. Azért legyünk benne állhatatosak és kitartók! Legyünk éberek, vigyázók, hogy mindenkor imádkozhassunk! Mert az engesztelhetetlenség, harag, lázadás, neheztelés és tiszteletlenség megakadályozhatja a hatékony imádkozást. A hálaadás szüneteiben zuhanásba, süllyedésbe kezdünk. Közben nem szabad megfeledkeznünk a missziómunkásokért végzett reménykedő közbenjárásról sem.

Dicsőség és hála Istennek minden alkalomért, amikor megnyílik az ige előttünk, van miből táplálnunk lelkünket, és van mit elújságolnunk környezetünknek! Örüljünk minden bizonyságtevési alkalomnak. Ami mások előtt lezárt titok Krisztussal kapcsolatban, az legyen imádatra késztető, világos előttünk. Érdemes komoly áldozatokat is vállalni az örömhír terjesztéséért!

A bölcs viselkedés, a kedves és építő szavak előmozdítják a misszió ügyét a kívülállók körében is. Ebbe is besegít a biblikus imádkozás!

Mennyit és miben változtat rajtunk és missziónkon a jelenlegi imaéletünk?

Vass Gergely

 Napi áhítat

Igehely: Dán 3:8–18; Kulcsige: Dán 3:17 „Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: ő ki tud minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből, és ki tud szabadítani a te kezedből is, ó, király!”

Az előttünk álló ifjak Istenbe vetett hitükről, bizalmukról és reménységükről tesznek bizonyságot. Isten ebben a fogságban már eddig is csodálatosan megáldotta őket. De a mostani helyzetükben még nagyobb próbára lett téve a hitük. Itt már nem volt elég csupán megvallani Istenbe vetett hitüket. Eléggé sajátos módon vállalják a hitükről való bizonyságtételt. Bátran jelentik ki, hogy az ő Istenük ki tudja szabadítani őket a tüzes kemencéből. Csodálatos a 18. vers: „de ha nem tenné is…, mi a te isteneidet nem imádjuk.” És Isten megtette. Csodát tett. Igen, mert ő egy szerető, szabadító Isten.