2021. július 10., szombat

DÉLELŐTT | 
Isten gondviselését bizonyítja a természet

Igehely: Mt 6:25-30; Kulcsige: Mt 6:26 „Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál?”

Az aggodalmaskodás alól senki sem kivétel. Néhány hete, amikor behozták a kijárási tilalmat a koronavírus miatt, olyan élelmiszerkészleteket halmoztunk fel kamráinkban, hogy a végén csak szégyenkeztünk, mert nem bíztuk magunkat a Gondviselőre. Túlaggódtuk.

Drága Mesterünk ismét a természetre irányítja a figyelmünket! A teremtett világ Isten gondviselését élvezi. „Tekintsetek az égi madarakra, hogy nem vetnek, nem aratnak, sem csűrbe nem takarnak; és a ti mennyei Atyátok eltartja azokat” (Mt 6:26). Nincs az ég alatt olyan teremtmény, melyről ne tudna Istenünk, melyek felé ne tárná ki gondviselő karját.

„Megnyitod a te kezedet, és megelégítesz minden élőt ingyen” (Zsolt 145:16). A madarakról gondoskodik szántás, vetés, aratás, csűrök nélkül. A mező virágát pompásan felöltözteti fonás, varrás nélkül, pedig ma van, holnap a tűzbe vetik. Gondoskodás.

Ne legyünk pogány gondolkodásúak, akik folyton a nincsre gondolunk! Jól tudja a mi Atyánk a dolgát! Mi drágábbak vagyunk a madaraknál és a liliomoknál. Bízz Istenben! Hívd segítségül nevét! Meglásd, gondoskodik életedről!

Molnár Ottó

DÉLUTÁN | 

Isten nagy napjának csatája

Igehely: Jel 16:12–16; Kulcsige: Jel 16:16 „És összegyűjtötték a földkerekség királyait arra a helyre, amelyet héberül Harmagedónnak neveznek.”

A végső nagy csata előzményei tárulnak fel előttünk. A küzdelem előkészítésében az angyal poharának kiöntése kap döntő szerepet. Az általunk ismert Eufrátesz folyó (Örményországból ered) kiszáradása utat nyit a rossz összesereglésének. A folyam több országon is átfolyik a Közel-Keleten, míg a Perzsa-öbölnél a tengerbe ömlik. Az ókori időkben a folyó mentén alakultak ki a legvirágzóbb civilizációk, amiknek mára csak a romjai maradtak fenn. Az utóbbi években vízhozama egyre csökken.

A Sátán kihasználja a lehetőséget, hogy a föld népeit Isten és az ő népe ellen összegyűjtse. Ördögi lelkek, „békákhoz hasonlók” ösztönzik majd a világ vezetőit erre a csatára. A küldetés sikeresnek bizonyul, mert összesereglenek egy meghatározott földrajzi helyre, amit „zsidóul Armagedonnak” neveznek. A vezető hatalmak kulcsok a gonosz kezében. Sajnos, egyre többen vannak olyan vezetők, akik elítélik Istent és a Bibliát, támogatva ördögi, megtévesztő eszményeket és azok kibontakozását.

A Jelenések 19:17-21 bemutatja a csata kimenetelét. A gonoszság erői le lettek győzve, mind holtan hevernek. A fenevad és a hamis próféta a kénkővel égő tüzes tóba lett vetve. A gonosznak vége közel van.

Te kinek az oldalán harcolsz? Engeded magadat megtéveszteni?

Molnár Ottó

 Napi áhítat

Igehely: Dán 3:8–18; Kulcsige: Dán 3:17 „Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: ő ki tud minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből, és ki tud szabadítani a te kezedből is, ó, király!”

Az előttünk álló ifjak Istenbe vetett hitükről, bizalmukról és reménységükről tesznek bizonyságot. Isten ebben a fogságban már eddig is csodálatosan megáldotta őket. De a mostani helyzetükben még nagyobb próbára lett téve a hitük. Itt már nem volt elég csupán megvallani Istenbe vetett hitüket. Eléggé sajátos módon vállalják a hitükről való bizonyságtételt. Bátran jelentik ki, hogy az ő Istenük ki tudja szabadítani őket a tüzes kemencéből. Csodálatos a 18. vers: „de ha nem tenné is…, mi a te isteneidet nem imádjuk.” És Isten megtette. Csodát tett. Igen, mert ő egy szerető, szabadító Isten.