2021. augusztus 4., szerda

DÉLELŐTT | 
Igazságos uralkodó

Igehely: Zsid 1:9 „Szereted az igazságot, és gyűlölöd a gonoszságot: ezért kent fel téged Isten, a te Istened öröm olajával társaid fölé.”

Nemrégen hallottam egy fiatalember bizonyságtételét, melyben beszélt arról, mennyire zavarta, terhelte sokáig az az igazságtalanság, melybe ő és mások is beleszülettek. Miért nincs igazság a földön? Miért nyomja el az egyik nemzet a másikat? Mit lehet ez ellen tenni? „Bárcsak néhány kilométerrel délebbre élnék! Könnyebb lenne az életem!” – mondta testvérünk. Később, amikor olvasta Pál apostol levelét az efézusiakhoz, akkor értette meg, hogy Jézus Krisztusban a falak leomlanak, a távolságok megszűnnek. Ne az határozza meg az életünket, hol élünk, hanem Krisztus, mert „ő a mi békességünk”. (Ef 2:14)

Jézus annyira szerette az igazságot és gyűlölte a gonoszságot, hogy földi életének három évében mindig erről beszélt, és ezt támasztották alá cselekedetei. Nem fanatikus harcosként jött el, hanem az Isten Bárányaként. Ezzel új dimenziót nyitott – egészen a kereszt áldozatáig feszül ez a kép. Sőt azon túl is, abba az országba, ahol egyértelmű lesz, hogy mi is az „öröm olaja”, és az is, hogy miközben minden nyelvből, nemzetből leszünk a Bárány trónjánál – Ő fog uralkodni. Békességed van-e Jézus által? Ő téged is meg tud ajándékozni vele. Fogadd el!

Csuhai József

DÉLUTÁN | 

Segítség a szolgálatban

Igehely: 2Tim 4:9–13; Kulcsige: 2Tim 4:11 „Egyedül Lukács van velem. Márkot vedd magad mellé, hozd el magaddal, mert hasznomra van a szolgálatban.”

Egy újabb krízis jellegű helyzet: Pál apostol társai közül többen „továbbálltak”. Démász visszatért világias életformájához, Kreszcensz Galáciába, Titusz pedig Dalmáciába ment. Lukács még ott van vele, de nem érzi teljesnek a „csapatot”, így arra kéri Timóteust, hogy jöjjön el, és hozza magával Márkot is! Olykor nagyon jó egyedül lenni, de csak egy rövid időre. Ha igaz a házassági kapcsolatban, hogy nem jó az embernek egyedül lenni, akkor ez igaz a gyülekezeti ill. missziós közösségekben is: nincsenek magános óriások – nem teljes a férfi egyedül, nem rendelkezik még Pál sem minden lelki ajándékkal! Szüksége van Timóteus szelíd, gyermeki hozzáállására, lelkületére és Márkra is – bár volt az életében megingás. „Hasznomra van a szolgálatban”. (4:12) Azt jelenti, hogy velük együtt tud Pál hatékony munkát végezni.

Sajnos, ma is vannak, akik más utat választanak, és a szolgálatunkat „újra kell tervezni”. Van, amikor Isten radikális változást enged meg az életünkben. Hogyan tovább? A krízisek nagyon jó alkalmak arra, hogy Isten beavatkozzon az életünkbe, megmutatva kegyelmét, hatalmát. Légy alázatos, hogy Isten melléd tudjon állítani segítőket – akikért adj hálát – és folytasd szolgálatodat!

Csuhai József

 Napi áhítat

Igehely: Dán 3:8–18; Kulcsige: Dán 3:17 „Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: ő ki tud minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből, és ki tud szabadítani a te kezedből is, ó, király!”

Az előttünk álló ifjak Istenbe vetett hitükről, bizalmukról és reménységükről tesznek bizonyságot. Isten ebben a fogságban már eddig is csodálatosan megáldotta őket. De a mostani helyzetükben még nagyobb próbára lett téve a hitük. Itt már nem volt elég csupán megvallani Istenbe vetett hitüket. Eléggé sajátos módon vállalják a hitükről való bizonyságtételt. Bátran jelentik ki, hogy az ő Istenük ki tudja szabadítani őket a tüzes kemencéből. Csodálatos a 18. vers: „de ha nem tenné is…, mi a te isteneidet nem imádjuk.” És Isten megtette. Csodát tett. Igen, mert ő egy szerető, szabadító Isten.