2021. augusztus 21., szombat

DÉLELŐTT | 
Az engedetlenség büntetése

Igehely: Zsid 3:17-19; Kulcsige: Zsid 3:18 „És kiknek esküdött meg, hogy nem mennek be nyugalma helyére, ha nem azoknak, akik engedetlenekké váltak?”

Az ember már gyermekkorában megtanulja, hogy az engedetlenség bűn, és ennek következményei vannak. Mégis elfelejti felnőttként, hogy az engedelmesség több az áldozatnál. Sokszor azért, mert néha könnyebb áldozatot bemutatni, mint megalázkodni és engedelmesnek lenni. Isten engedelmes szívű népet akar magának. A feltétel nélküli engedelmesség a legfontosabb az Úr előtt.

Figyelmeztet az ige, hogy az engedetlenség bűne olyan, mint a varázslás, ami ellenszegülés Isten szavának (1Sám 15:23). Izráel életében az engedetlenség büntetése nagyon komoly volt: nem mehettek be az ígéret földjére. Isten ítélete és haragja nyilvánvaló lett.

Az Úr Jézus Krisztus igazi példaképünk abban, hogy mennyire kell engedelmeskednünk: „megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig” (Fil 2:8). Nem azért kell engedelmesnek lennünk, mert az engedetlenség büntetéssel jár, hanem mert az üdvbizonyosságunk engedelmessé tesz. Isten Lelke az engedelmesség Lelke, aki át tudja formálni a mi engedetlen szívünket is. Legyen a mi imádságunk: „az engedelmesség lelkével támogass engem” (Zsolt 51:14)!

Fűrészes-Szálasi Rudolf

DÉLUTÁN | 

Jézus, a hit fejedelme

Igehely: Zsid 12:1–4; Kulcsige: Zsid 12:2 „Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült.”

Általában minden embernek van példaképe. Ahogyan jobban megismerjük a példaképet, csalódunk benne. Az előttünk álló igeszakasz az egyetlen példaképet állítja elénk, akiben nem lehet csalódni. Jézus életének minden mozzanatára rácsodálkozhatunk, és felnézhetünk rá, mint a hit elkezdőjére és bevégzőjére. Jézus Krisztus a hit fejedelme. Ő a kezdeményezője a hitnek, azáltal, hogy a gyalázattal nem törődve, elszenvedte a keresztet érettünk. Ennek az evangéliumnak a tartalma ébreszti bennünk az igazi hitet. Hitünket Jézus Krisztus váltságműve kell, hogy motiválja. Halála és feltámadása által mindenek fölé emelkedett. A világ fejedelmét, a gonoszt is legyőzte. Ő lett a fejedelmek Fejedelme, királyok Királya. Ennek a hatalmas fejedelemnek lehetünk a gyermekei. Ő ajándékozott meg a hit ajándékával, és általa lehetünk az Ő családjának tagjai. Jézus a hit fejedelme, ezért Ő a bevégzője is a hitnek. Most még szabadon gyakorolhatjuk hitünket. Éljük hitelesen!

A bevégző szó figyelmeztet, hogy az időszak, amikor elfogadhatjuk áldozatát, lezárul, befejeződik. A befejezés reményteljes üzenet számunkra, hogy végre Vele lehetünk és láthatjuk Őt színről színre.

Fűrészes-Szálasi Rudolf

 Napi áhítat

Igehely: Péld 8:12, 22-31; Igehely: Péld 8:23 „Az ősidőkben formált engem, kezdetben, a föld keletkezése előtt.”

Igeszakaszunkban a bölcsességről van szó. De mi lehet az igazi bölcsesség? Az a dolog, amire szükségem van ahhoz, hogy jó döntést hozzak, vagy talán egy fogalom, amivel soha nem fogok megbarátkozni? Bár szeretném, ha tanácstalanságomban néha rám találna... Így nagyon távolinak, szinte megfoghatatlannak tűnik a bölcsesség.