2021. augusztus 20., péntek

DÉLELŐTT | 
A történelem sok tanulságot hordoz

Igehely: Zsid 3:15-16; Kulcsige: Zsid 3:15 „Mert amikor ezt mondja az Írás: «Ma, ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket, mint az elkeseredéskor».”

A történelem sok tanulságot hordoz, de csak akkor lesz hasznos számunkra, ha tanulunk a múltból. Pál apostol mondja a korinthusiaknak, hogy az ószövetségi nép történelme azért íratott meg, hogy a tanulságunkra legyen (1Kor 10:11).

Az előttünk álló igaszakasz ma arra emlékeztet, hogy Izráel népének a megkeseredés miatt megkeményedett a szíve, és nem hallgatott az Úr szavára. A történelem tanulsága az, hogy figyeljünk azokra a dolgokra, amelyek megkeseríthetik szívünket.

Keserű lehet Isten népe is, amikor a hála helyett panaszkodás uralkodik a szívében. Keserű, amikor csak a rosszat látja meg felebarátjában, gyülekezetében és környezetében. A megkeseredés valójában hitetlenség és hűtlenség Isten iránt. Izráel népe folyamatosan megtapasztalhatta Isten szabadítását és gondviselését, mégis folyton keseregtek. Szívük megkeményedett, ezért az ő nemzedékük nem mehetett be Kánaán földjére.

A nehéz helyzetekben ne engedjük, hogy a szívünk megkeseredjen és megkeményedjen, hanem keressük Isten akaratát, az Ő országát, és minden egyéb megadatik nekünk. Ő nem engedi el a kezünket. Ő nem hagy el. Bízz Benne!

Fűrészes-Szálasi Rudolf

DÉLUTÁN | 

A hívők sokoldalú megtapasztalása

Igehely: Zsid 11:32–40; Kulcsige: Zsid 11:33-34 „Ezek hit által országokat győztek le, igazságot szolgáltattak, ígéreteket nyertek el, oroszlánok száját tömték be, 34tűz erejét oltották ki, kard élétől menekültek meg, betegségből épültek fel, háborúban lettek hősökké, idegenek seregeit futamították meg.” 

A „Mit mondjunk még?” kérdés után egy névsor található. Egy olyan névsor, aminek nincs befejezése. Folytathatnánk talán így: Luther, Kálvin, Kornya Mihály, a hithősök, akik évszázadokon át hit által cselekedtek. Isten Szentlelke felírhatja a te nevedet is a sorba, ha teljesen átadod neki az életedet.

A névsor mellett találjuk azt a felsorolást, ami a hithősök tapasztalatairól szól. Vannak pozitív és negatív tapasztalatok. A megtapasztalásoknak egy közös pontja van: a hit. Ez segített kiállni a próbákat, az üldözést, a megkövezést, a csúfolásokat; vállalni, hogy hitükért kettéfűrészeljék őket. Mások hit által országokat győztek le, igazságot szolgáltattak, csodákat éltek át. Minden élethelyzetben hitelesen megélték hitüket.

A hívők sokoldalú megtapasztalása arra bátorít bennünket, hogy legyünk hűségesek, körülményektől és megtapasztalásoktól függetlenül. Aki mindvégig hűséges, az kap koronát. Csak a hűségesek neve lehet ott az élet könyvében. Ha hitből és hitben élünk, mindenben velünk van Ő. Támogat és erőt ad, velünk örül és velünk sír. A legfőbb megtapasztalás mégis az, hogy Istenünk ott van életünkben, és vele élő kapcsolatban lehetünk.

Fűrészes-Szálasi Rudolf

 Napi áhítat

Igehely: Péld 8:12, 22-31; Igehely: Péld 8:23 „Az ősidőkben formált engem, kezdetben, a föld keletkezése előtt.”

Igeszakaszunkban a bölcsességről van szó. De mi lehet az igazi bölcsesség? Az a dolog, amire szükségem van ahhoz, hogy jó döntést hozzak, vagy talán egy fogalom, amivel soha nem fogok megbarátkozni? Bár szeretném, ha tanácstalanságomban néha rám találna... Így nagyon távolinak, szinte megfoghatatlannak tűnik a bölcsesség.