2020. szeptember 18., péntek

DÉLELŐTT | 
Érthetetlen, hogy Isten mégis újrakezdi!

Igehely: Jer 33:1-26; Kulcsige: Jer 33:7 „Jóra fordítom Júda és Izráel sorsát, újjáépítem őket, hogy olyanok legyenek, mint régen.”

Az életben sok minden el tud romolni, és használhatatlanná lesz. Kedvenc tárgyak, baráti kapcsolatok, de még a házasság is. Hallani lehet, amint az emberek mondják: ezzel már nincs, mit kezdeni. Egy olyan kép előtt állunk, amely egy tönkrement népet mutat be: megromlott, megítélt, elhurcolt és Istentől elhagyott népet. Isten mégis azt ígéri, hogy lesz helyreállás, fizikai és szellemi téren egyaránt. Isten részéről ez nem csupán egy vágy, hanem valóság, amely annyira biztos, amilyen biztos, hogy az éjszaka követi a nappalt, és a nappal az éjszakát. Nincs senki, aki megállíthatná Őt ebben.

De miért nem kezd Ő újat egy másik néppel? Az emberi értelem előtt sok minden érthetetlen és lehetetlen. Az Úr azért kezd újat, mert megígérte. Ő hű ígéretéhez, és képes a beteljesítésére. Nem bízza másra, Ő teszi meg. Jézus által már ma el akarja kezdeni a helyreállításodat, ezért már hozza is az orvosságot számodra. Lehet, azt gondolod, hogy halálos sebeket hordozol. Hidd el, hogy Ő, aki akarta, hogy Jézus Krisztust felhozza a halálból, képes újat kezdeni veled is.

Az elmúlt napokban hívő életed alapja a kegyelem volt, vagy saját érdemed?

Sebestyén László

DÉLUTÁN | 

Isten akarata szerinti megszentelődés

Igehely: 1Thessz 4:1-8 Kulcsigék: 1Thessz 4:3-5 „Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek: hogy tartózkodjatok a paráznaságtól, hogy mindenki szentségben és tisztaságban tudjon élni feleségével, mindenki szentséggel és tisztasággal tudjon élni feleségével: Szó szerint: Mindenki szentséggel és tisztasággal bírja a maga edényét: nem a kívánság szenvedélyével, mint a pogányok, akik nem ismerik az Istent.”

Milyen csodálatos az a pillanat, mikor valaki felismeri rútságát, és Krisztus nélküli mezítelenségét, és segítségül hívja Jézus nevét. Attól a perctől ő Isten előtt már nem ellenség, hanem kedves, Krisztus által mezítelenségéből felruháztatott, és Isten előtt tökéletes. Pedig eddig a pontig a hívő ember még nem tett sem jót, sem rosszat, hogy ezt a nagy áldást kiérdemelhette volna. Ebből az üdvös állapotból semmi sem fog tudni kiragadni, amíg Krisztusban elrejtve vagyunk. Viszont a mindennapok forgatagában az életvitelünk tetsző-e Istennek? Az Ige arra tanít, és segít is, hogy ebben gyarapodjunk, vagyis jussunk még előbbre. Lenyűgöz az, hogy Pál saját magát adja példának. Ez azt jelenti, hogy nemcsak azért gyarapodunk a szentségben, mert ez kedves Isten előtt, hanem ezáltal testvéreimet is segíthetem. Kihat az egész gyülekezetre, amikor működik közöttünk az egymás szentségre való buzdítása.

A szentségben való gyarapodás akadálya a saját önző vágyunk. Gondolj bele, a vágyaid csak azt tartják előtérben, ami neked jó, ezért önzőek. Töltekezz meg Isten ismeretével, hogy a kívánságaid önzetlenné válhassanak, ami nem emberi erőlködésből, hanem isteni megszentelődésből fakadhat.

Sebestyén László

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.