2020. október 9., péntek

DÉLELŐTT | 
Dávid átadja a stafétabotot

Igehely: 1Krón 29:10-28; Kulcsige: 1Krón 29:28 „És meghalt késő vénségében, betelve az élettel, gazdagsággal és dicsőséggel. Utána a fia, Salamon lett a király.”

Dávid király volt az, aki elhódította Jeruzsálemet a terület őslakosaitól, a jebusziaktól. A hegyen, közel ahhoz a helyhez, amelyet Isten Izsák feláldozásához Ábrahám számára kiválasztott, volt egy szérűskert, amelyet a jebuszi Arauná birtokolt. Az Úr parancsára Dávid király megvette ezt a földet, hogy ott templomot építsen a frigyláda számára. Dávid csupán az előkészületeket tette meg a templom felépítéséhez, amelyet Kr.e. 950 körül végül fia, Salamon valósított meg. Dávid, aki 40 évig volt király Izráel felett, hálaadással, megelégedéssel közeledik élete végéhez, és átadja a feladatokat és a királyi tisztséget fiának, Salamonnak. A stafétaátadás úgy történt, hogy az egész Izráel engedelmeskedett az új királynak, Salamonnak.

Szép dolog, amikor a gyülekezeteinkben is zökkenőmentesen történik a stafétaátadás. Isten egy bizonyos időre, egy bizonyos szolgálatra hívott el mindannyiunkat. Szolgáljuk Őt örömmel, hűséggel, és amikor át kell adni a szolgálatot az utódnak, azt is megelégedéssel, megnyugvással tegyük. Az Úr neve legyen felmagasztalva mindenben mindörökre!

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Rendelkezések az ékes istentiszteletre

Igehely: 1Kor 14:27-40 Kulcsigék: 1Kor 14:39-40 „Ezért, testvéreim, törekedjetek a prófétálásra, de a nyelveken való szólást se akadályozzátok. Azonban minden illendően és rendben történjék.”

Nagyon fontos dolog, hogy az istentiszteleten mindenek ékesen és jó renddel legyenek, mert a mi Istenünk a rend Istene, és nem a zűrzavart kívánja az őt imádók részéről. Pál rendelkezéseket adott a korinthusi gyülekezetnek, amelyekből mi is levonhatjuk a tanulságot. A lelki ajándékokat azért adta Isten, hogy azokkal szolgáljunk másoknak, és az a szolgálat haszonnal járjon. Nyelveken csak akkor szóljon valaki, ha van magyarázó is hozzá. Bármilyen összejövetelen háromnál többen nem beszélhetnek nyelveken. Egyszerre csak egy beszéljen. A prófétálást is így szabályozza az apostol: ketten vagy hárman beszéljenek, de csak egyenként, hogy mindenki tanuljon. Valamilyen helybeli oknál fogva az apostol azt ajánlotta a korinthusiaknak, hogy az asszonyaik hallgassanak a gyülekezeti istentiszteleten.

Az istentisztelet fő célja az, hogy Isten legyen imádva és felmagasztalva, az Ő Igéje pedig legyen hirdetve világosan, érthetően, hogy az legyen minden jelenlevőnek érthető, és épülhessen általa lelkileg.

Szekrényes Pál

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?