2020. október 8., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Illés sem vonulhatott nyugdíjba

Igehely: 1Kir 19:9-21; Kulcsige: 1Kir 19:15-16 „Ekkor azt mondta neki az Úr: Menj, kelj ismét útra a pusztán át Damaszkuszba, és amikor odaérsz, kend fel Hazáélt Arám királyává. Azután Jéhút, Nimsí fiát kend fel Izráel királyává; Elizeust, az ábél-mehólái Sáfát fiát pedig kend fel prófétává magad helyett!”

Illés a Királyok könyvének egyik főszereplője. Baál prófétáinak a leölése után Jézabel királyné elüldözte az országból, a Sínai-félszigetre ment, ahol Mózeshez hasonlóan a hegyen találkozott Istennel. Nagy elkeseredésében és búsulásában ezt mondta: „én egyedül maradtam, és engem is halálra keresnek” (1Kir 19:14/c). Az Úr megvigasztalta, helyreállította, és azután még új feladatokat bízott rá. Illésnek nem voltak csendes nyugdíjas évei idős korában. Élete végéig, vagyis az égbe ragadtatásáig küzdött az istentelen királyokkal, a bálványimádó néppel, az igazságtalansággal és a kizsákmányoló, gonosz vezetőkkel. Arra is gondja volt, hiszen az Úrtól kapta az utasítást, hogy Elizeust felkenje utódjává. Az Újszövetségben Jézus a megdicsőülése idején Illéssel és Mózessel együtt jelent meg a tanítványok előtt.

Isten gyermekei, különösen, akik valamilyen szolgálatra is kaptak elhívást, nem tétlenkedhetnek még idős korban, nyugdíjba vonulás után sem. Nagyon sok a munka, van, mit csinálni életünk végéig. Isten adjon erőt, bölcsességet, józan gondolkodást, szolgálatra való készséget!

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Rendelkezések Izráel vezetésére

Igehely: Józs 1:1-9 Kulcsigék: Józs 1:5-6 „Senki sem állhat ellened egész életedben. Veled leszek, ahogy Mózessel is vele voltam. Nem maradok el tőled, nem hagylak el. Légy erős és bátor, mert te teszed ezt a népet annak az országnak az örökösévé, amelyről megesküdtem atyáiknak, hogy nekik adom.

Mózes halála után maga az Úr rendeli Józsuét a nép élére, aki azt a feladatot kapja, hogy átvezesse a népet a Jordánon az Ígéret földjére, Kánaánba. Elérkezett az idő, hogy birtokba vegyék az országot, amelyet Isten megígért az ő atyáiknak. Az Úr megígérte Józsuénak, hogy vele lesz, amiképpen Mózessel is vele volt, és hogy senki meg nem áll előtte életének minden idejében.

Józsué a következő rendelkezéseket kapta Isten részéről: 1.) „Légy bátor és erős!” 2.) „Vigyázz, és mindent úgy cselekedjél, amint írva van!” A felszólítások össze vannak kapcsolva a törvénnyel (Isten Igéjével) és az az iránti engedelmességgel, valamint az arról való elmélkedéssel éjjel és nappal. Az Ige és az engedelmesség minket is felbátorít és megerősít a lelki élet küzdelmeiben. A hit nemes harcának megharcolásához bátorságra és erőre van szükségünk. Pál apostol ezt tapasztalta: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít.” Mi is igénybe vehetjük ezt az energiaforrást.

Szekrényes Pál

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?