2020. október 17., szombat

DÉLELŐTT | 
Ne maradjon kemény a szív!

Igehely: Zsid 3:7-19; Kulcsige: Zsid 3:15 „Mert amikor ezt mondja az Írás: «Ma ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket, mint az elkeseredéskor».”

Ezen a héten láthattuk az Isten igéjéből, hogy milyen nagy károkat okozott a kemény szív. A mai napon a Szentlélek Isten figyelmeztet minket Izráel kudarca alapján. Izráel hitetlenségének, zúgolódásának negyvenéves pusztai vándorlás lett a következménye. Ezt az időt tragikus veszteség és kudarcok sorozata jellemezte. A Zsidókhoz írt levél szerzője az igazság elmélyítése érdekében a 95. Zsoltárból idéz (Zsolt 95:7-11). Ennek a zsoltárnak a központi üzenete az istentiszteletre és az imádatra való felhívás (Zsolt 95:1-7). A kemény szív azonban nagy akadálya az istentiszteletnek és imádatnak.

Mivel a kemény szív a hitetlenség talajából táplálkozik, minden keresztyén embernek vigyáznia kell arra, hogy ne legyen keményszívű. Isten népe a pusztában rosszul vizsgázott. Hitetlen és kemény szíve miatt elszakadt Istentől. A megelőzés egyik hatékony gyógyszere, ha egymást szorgalmasan buzdítjuk minden nap arra, hogy vigyázzunk a szívünk állapotára (13.v.). Milyen gyakran szoktad felszólítani testvéreidet, hogy meg ne keményítsék szívüket?

Vajda Miklós

DÉLUTÁN | 

Az üvegtenger mellett állók éneke

Igehely: Jel 15:1-4 Kulcsigék: Jel 15:2-3 „És láttam valami üvegtengerfélét, amely tűzzel volt vegyítve, és láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat, annak képmását és nevének számát, amint az üvegtengernél álltak az Isten hárfáival, és énekelték Mózesnek, Isten szolgájának énekét és a Bárány énekét.”

János a 15. részt azzal vezeti be, hogy látott a mennyben egy nagy és csodálatos jelt, valamint a tűzzel elegyített tenger mellett nagy sokaságot, kezükben hárfákkal. Ezek nem imádták a fenevadat, inkább vállalták a mártírhalált. De most a mennyben vannak, mint győztesek, és énekelnek. Az üvegtenger mellett álló vértanúk nemcsak Mózes, hanem a Bárány énekét is éneklik. Mózes éneke Izráel szabadulásáért dicséri Istent. A Bárány éneke a Sátán rabságából való végleges szabadulást ünnepeli. A vértanúk különlegesen az Úr csodálatos cselekedeteit és igazságos útjait dicsőítik, de énekük tartalmazza az örök evangéliumot is. A földön elvégzett igazságos ítéleteiért dicsőítik Istent. Végül eljönnek a pogányok, és meghajolnak a szent Isten előtt, mert nyilvánvalókká lettek az Ő ítéletei (Jel 15:4).

Kívánom, kedves olvasó, hogy Isten tegyen képessé arra, hogy az üvegtenger mellett állókkal együtt elénekelhesd életed legszebb énekét, ami csak az iránta való szeretetből és a benne való gyönyörködésből fakadhat.

Vajda Miklós

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?