2020. október 15., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A kemény szív és a hit

Igehely: Mk 16:9-18; Kulcsige: Mk 16:14 „Végül pedig megjelent magának a tizenegynek is, amikor asztalnál ültek, és szemükre vetette hitetlenségüket és keményszívűségüket, hogy nem hittek azoknak, akik látták őt, miután feltámadt.”

Jézus Krisztus a feltámadása után először Mária Magdalénának jelent meg, akiből hét ördögöt űzött ki. Ő elment és megjelentette azoknak, akik vele voltak, hogy látta Jézust, de nem hittek neki (Lk 24:11). Később újra megjelent az emmausi úton két közülük valónak más alakban. Ezek visszatértek Jeruzsálembe, és beszámoltak, hogy együtt voltak a feltámadott Úrral, de ugyanazon hitetlenséggel találkoztak, mint Mária. Azután, amikor asztalhoz ültek, megjelent Jézus a tizenegy tanítványnak, és szemükre hányta hitetlenségüket és keményszívűségüket (Mk 16:14). Jézus itt azonosítja a hitetlenséget a keményszívűséggel, és azt akarja érzékeltetni, hogy a hitetlenség nem más, mint keményszívűség. Akinek az életében megjelenik a hit, annak a kemény szíve összetörik, mert a hit, akárcsak egy sziklazúzó kalapács, összetöri a kemény szívet. Jézus Krisztus bánkódik, sőt haragszik a keményszívűség miatt, amelynek gyökere nem más, mint a hitetlenség.

Mivel tudjuk, hogy a hit Isten kegyelmi ajándéka, imádkoznunk kell a mi hitünk növekedésért! Milyen gyakran szoktad kérni Istent, hogy növelje a hitedet?

Vajda Miklós

DÉLUTÁN | 

Sion leányának és Istenének éneke

Igehely: Zof 3:14-20 Kulcsigék: Zof 3:14-15 „Ujjongj, Sion leánya! Kiálts örömödben, Izráel! Örvendezz, vigadj teljes szívből, Jeruzsálem leánya! Elveszi rólad az Úr az ítéletet, eltávolítja ellenségedet. Veled van az Úr, Izráel Királya: nem kell többé veszedelemtől félned.”

Izráel megváltását egy diadalénekre való buzdítás követi, amely csakis egy örömteljes szívből fakadhat. Ez az ének a teljes szívvel való örvendezésre hívja Isten népét, akit Sion leányának is nevez. Az éneklésnek jól megalapozott okai vannak: a Messiás, a Király, a régóta megígért Szabadító meg fogja őket szabadítani. Ennek következményeként Isten haragja és az ellenséges elnyomás meg fog szűnni, és nem kell többé félniük, mert az Úr, Izráel Királya velük lesz. A befejező versekben az Úr nyolcszor jelenti ki, hogy valamit meg fog tenni. Erős reménységgel akarja megajándékozni a maradékot. A próféta a sötét napok ellenére azt akarja, hogy a megtérők ragadják meg Isten vigasztalását és reményt nyújtó ígéreteit. Sion leányaihoz hasonlóan nekünk is, mint választott népnek, királyi papságnak (1Pt 2:9), van okunk az örömre és az éneklésre, mert Krisztus megszabadított, és megőriz az ellenség minden elnyomásától, és ígérete szerint velünk lesz minden napon a világ végezetéig.

Vajda Miklós

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?