2020. október 10., szombat

DÉLELŐTT | 
Özvegyasszonyként is Istent szolgálta

Igehely: Lk 2:36-39; Kulcsige: Lk 2:37 „És nyolcvannégy éves özvegyasszony volt. Nem távozott el a templomból, hanem böjtöléssel és imádkozással szolgált éjjel és nappal.”

Anna, a prófétanő, Simeonhoz hasonlóan tagja volt Izráel hűséges maradékának, akik várták a Messiás eljövetelét. Mint prófétanő, valószínűleg isteni kinyilatkoztatásokat kapott, és Isten szószólójaként szolgált. Hűségesen látogatta a templomi nyilvános istentiszteleteket. Böjtölésekkel és imádkozásokkal is szolgált éjjel és nappal. Előrehaladott kora nem tartotta őt vissza attól, hogy az Úrnak szolgáljon. Amikor Jézust bemutatták a szülei az Úrnak, és Simeon Máriához beszélt, odajött Anna is az embereknek ehhez a kis csoportjához. Köszönetet mondott a megígért Megváltóért, azután beszélt Jézusról a hűséges embereknek, akik Jeruzsálemben a megváltást várták.

Mi mit csinálunk, amíg várjuk az Urat? Milyen csodálatos, hogy egy ilyen idős özvegyasszony is megtalálhatja a szolgálati feladatát és helyét az Úr ügyében! Ma is nagy szükség van ilyen szolgálatokra, és ezeket bárki teheti, ha szereti az Urat és szereti az embereket. Kívánom, hogy Isten adjon sok ilyen lelkületű buzgó szolgálót a gyülekezeteinkben!

Szekrényes Pál

DÉLUTÁN | 

Rendelkezések a békességes életre

Igehely: Róm 12:17-21 Kulcsigék: Róm 12:17-18 „Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.”

Isten a békesség Istene. Ő minket arra hívott el, hogy békességben legyünk vele: „Mivel tehát megigazultunk hit által, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által” (Róm 5:1). Az embertársainkkal való békesség is úgy lehetséges, ha Istennek a békessége uralkodik a szívünkben. Jézus Krisztus életét áldozta fel azért, hogy békességet szerezzen számunkra. Értékeljük nagyra ezt a békességet, amely nagy hiánycikk a mi napjainkban, és törekedjünk mi is a békességes életvitelre, figyelemben tartva ezeket a rendelkezéseket. Soha, semmilyen körülmények között ne váljunk a gonosz eszközeivé! A gonoszért gonosszal való fizetés még nagyobb békétlenséget eredményez. A gonoszság terjedését csak Isten segítségével tudjuk megakadályozni. Csak neki van teljes hatalma fölötte.

A mi békességünk attól függ, hogy milyen szoros kapcsolatban vagyunk a békesség fejedelmével, Jézus Krisztussal, mennyire követjük a példáját, és hogyan engedelmeskedünk az utasításainak. Istenünk, könyörülj rajtunk, és segíts minket békességes életre!

Szekrényes Pál

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:14–25; Kulcsige: Róm 7:25 „Hála legyen Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által! Tehát én magam értelmemmel ugyan Isten törvényének szolgálok, testemmel azonban a bűn törvényének.”

A lelki életünkben tudjuk és elismerjük, mint Pál is, hogy a törvény jó. Belenézünk, és látjuk, hogy milyen jónak kellene nekünk is lennünk. De meglátjuk, hogy milyen rosszak vagyunk. Mármint, hogy bennünk lakik a bűn, ami teszi a rosszat, amit én magam nem is akarok tenni, hiszen gyűlölöm, de mégis teszem, bár nem akarom. A bűn törvénye ez. Nem csupán Pál „találtaték” (10.v.) úgy, hanem ő maga „megtalálta” azt a törvényt, hogy csak a rosszra van lehetősége (21.v.) – a bűn megvan benne – (Károli), szó szerint: mellé fekszik, kéznél van.