2020. március 5., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A tisztátalan lélek nem talál nyugalmat

Igehely: Mt 12:43-45; Kulcsige: Mt 12:43 „Amikor a tisztátalan lélek kimegy az emberből, víz nélküli helyeken bolyong, nyugalmat keres, de nem talál.”

Jézus sok mondanivalóját példázatokba „csomagolta be”. Itt is ezt teszi. Képletesen összefoglalja a hitetlen Izrael múltját, jelenét és jövőjét. Az ember a zsidó nemzetet jelképezi, a tisztátalan lélek pedig a bálványimádást. Az ideiglenes szabadulás a babiloni fogság utáni időket jelenti, amikoris Izrael valóban kigyógyult bálványimádó betegségéből. Az Írásból tudjuk, hogy a választott nép hányszor és milyen módon gyakorolta bálványimádó szokását. Volt, hogy azonnal meglett a következménye. Olyan is volt, hogy beismerte vétkét a nép és megtért ideiglenesen. De a megváltó Messiás elfogadása, a végleges gyógyulás elmaradt.

Mai időnkben is sok modern módja van a bálványimádásnak. Rájöttél már, melyikkel van harcod? Mivel a gonosz tudja, hogy nincs sok ideje, bevet minden csapdát, hogy elejtsen, hogy távol kerüljünk Istentől, a szentségtől, a tisztaságtól. Ha meggyógyultunk, többé ne vétkezzünk, hogy rosszabbul ne legyen dolgunk.

Egyed Ernő

DÉLUTÁN | 

Kitartó istenfélelem

Igehely: 1Kir 18:1-15; Kulcsige: 1Kir 18:15 „De Illés így felelt: A Seregek élő Urára mondom, akinek a szolgálatában állok, hogy még ma megjelenek előtte.”

Igeszakaszunkban háromszoros példa áll előttünk a kitartó istenfélelemre. Az első ezek közül Illés kitartása. Tudjuk, hogy nem volt neki könnyű a három és fél éven át tartó aszály. Kitartásra akkor van szükség, amikor akadályok vannak. Idegen földön bujdosott, a hollók vitték neki az ételt, és a patakból ivott. Amikor a patak is kiszáradt, Isten a sareptai özvegy által gondoskodott róla. Illés kitartott az Úr szava mellett akkor is, amikor a király elé kellett állni.

A másik példa Obadjáhú, a palota felügyelője. A palotában is lehet istenfélő az az ember, akit az Úr helyezett oda. (Lásd: József). Obadjáhú száz próféta élelmezését vállalta magára. Titokban tette, mert az élete forgott kockán, de nem féltette sem a rangját, sem az életét, pedig senki nem tudta, hogy meddig fog tartani az éhség. Éveken át kitartott.

A harmadik példát a barlangokba zsúfolt 50-50 fős próféta-közösség képezi, akik nem adták fel szolgálatukat, hitüket, istenüket. Neked könnyebb dolgod van. Tarts ki!

Sallai Jakab

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.