2020. március 11., szerda

DÉLELŐTT | 
A hitetlenség gátat szab a csodáknak

Igehely: Mt 13:51-58; Kulcsige: Mt 13:58 „Nem is tett ott sok csodát hitetlenségük miatt.”

Az Úr Jézus a városban, ahol felnövekedett, kevés csodát tudott tenni. Az emberek megbotránkoztak benne. Azon gondolkoztak, honnan van benne csodatevő erő, hisz ismerik a többi családtagját. Nem nézték sokra, mivel a származását emberi vonalon nem tartották arra megfelelőnek. Inkább megütköztek benne. A názáretiek hiányolták Jézus személyében a titokzatosságot. Talán tisztelnék, ha nem ismernék a családját. Ma is sok helyen fontos a származás kérdése. Sokszor az emberek ez alapján értékelnek minket még a gyülekezetben is.

Jézus nem sok csodát tett Názáretben. Ennek a hitetlenség volt az oka. Van összefüggés az ember hite és a csodák között. Az evangélium befogadása, az új élet kezdete is hit által történik. Hit nélkül lehetetlen tetszeni Istennek – mondja Jakab apostol. Egyszer valaki imádkozott, hogy a mögötte levő hegy essen a tengerbe. Imádság után megfordult, látta a hegyet a helyén, és így szólt: Tudtam, hogy úgyse megy a tengerbe! Nehéz úgy bármit is kérni Istentől, vagy csodát átélni, ha nem hittel teszed.

Milyen csodákat éltél meg a közelmúltban? Mi munkálja, és mi rombolja az Istenbe vetett hitet? Hogyan jellemeznéd a hitedet?

Kelemen Szabolcs

DÉLUTÁN | 

Bölcsességgel megáldott fiatal

Igehely: 1Móz 41:9-14; Kulcsige: „”

Jákób egyik fia, József, bölcs ifjú volt. Bölcsessége meglátszott minden élethelyzetben. Amikor testvérei eladták rabszolgának, ott is helytállt. Nem tagadta meg Istenét. Aztán igazságtalanul börtönbe került, de ott is a felülről való bölcsesség jellemezte. Isten felhasználta abban, hogy álmokat fejtett meg. A fáraónak is volt egy álma, amit senki nem tudott megfejteni. A főpohárnok visszaemlékezett, hogy József az ő álmát is megfejtette, és az beteljesedett. József Istenről tesz bizonyságot a fáraónak: Isten az, aki képes megfejteni az álmokat. Megfejti a fáraó álmát is a hét bő és szűk esztendőről.

Bölcsessége meglátszott abban is, ahogyan további tanácsokat ad a bő és szűk esztendőkkel kapcsolatban. A fáraó és emberei felismerik, hogy Józsefben isteni lélek van, és nincs hozzá hasonló értelmes és bölcs ember. Ezért a fáraó Józsefet Egyiptom felügyelőjévé tette. Ő lett a második ember az országban. Bölcsen megszervezte a bő esztendők termésének elraktározását a szűk esztendőkre. Így megmentette Egyiptomot és családját is a pusztulástól. Kérjük Istentől, hogy bennünket is tudjon használni mások megmentésében.

Kelemen Szabolcs

 Napi áhítat

Igehely: Róm 6:1–8; Kulcsige: Róm 6:6 „Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megerőtlenüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek.”

Hála Istennek, hogy kijelentette ezeket a csodás igazságokat Pálon keresztül! Harcolunk, küzdünk az óemberünkkel, öldököljük, levetkőzzük, olykor mégiscsak kibújik vagy akár előtör belőlünk. „Vergődik az óember a kereszten.” – fogalmazta meg egy teológustársunk, amikor rosszat tapasztalt. Ez a lényeg! Isten célja, hogy megerőtlenüljön, érvényét veszítse, végső soron megsemmisüljön a régi életünk. Nekünk is célunk, hogy elszakadjunk a bűnben maradásnak (1.v.) még a gondolatától is; a bűnnek szolgálástól eljussunk a bűntől való megszabadulásig (7b.v.).