2020. május 31., vasárnap

DÉLELŐTT | 
A fiúság Lelkét kaptuk

Igehely: Róm 8:9-17; Kulcsige: Róm 8:15 „Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: «Abbá, Atyám!»”

Pünkösd a Krisztusban hívők egyik legnagyobb és legszebb ünnepe, amikor Isten, Jézus mennybe való visszatérését követően, elküldte a Szentlelket, akinek munkája nélkül nem beszélhetnénk keresztyénségről.

Pál apostol ebben a részben mindenekelőtt a testi és a lelki ember közötti különbséget próbálja érzékeltetni. A test szerint élők nem lehetnek kedvesek Isten előtt. De nincs semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik nem test, hanem Lélek szerint élnek. Akiből mégis hiányzik Isten, ill. Krisztus Lelke, a Szentlélek, az nem lehet az övé, vagyis az csak névleges hívő. A felolvasott szakasz arról beszél, hogy a Szentlélek a fiúság Lelke.

A fiúság Lelke Isten fiává tesz. Vagyis a Szentlélek képes az Istentől elszakadt, a vele szemben engedetlenné vált bűnös embert Isten gyermekévé tenni úgy, hogy Jézus Krisztus által állandó lakozást vesz annak életében. Ezt arról lehet felismerni, hogy többé már nem a test gondolatai, cselekedetei, hanem Isten Lelke fogják irányítani.

A fiúság Lelke megeleveníti halandó testünket is. Úrrá lesz testünk felett. Kihoz a halálból, amibe bűneink juttattak, és a Jézus Krisztus által felkínált élet részesévé tesz a Szentlélek bennünk való lakozása által, aki Jézust feltámasztotta, kihozta a halálból.

A fiúság Lelke Jézus Krisztus uralmát valósítja meg. Nemet mond a test szerinti életre. Segít halálba adni, megöldökölni, vágyait folyamatosan irtani, mivel tudja, hogy nem adósa már a bűn testének. Mindezt a Lélek segítségével érhetem el, ami krisztusi, új és valódi életet eredményez.

A fiúság Lelke vezetést biztosít. Isteni vezetést az ige által, amit Ő ihletett. A Szentlélek a Biblia igazságaival összhangban vezet. Jézus szavait juttatja eszünkbe. Tőle indíttatva szóltak Isten szent emberei is. Az ige szerint való élés istenfiúságunk bizonyítéka.

A fiúság Lelke által nevezhetjük Istent Atyánknak, a fiúság Lelke tesz bizonyságot bennünk és velünk, és a fiúság Lelke tesz Isten örökösévé.

Testi vagy lelki emberként olvasod e sorokat? Hogyan sikerül megöldökölnöd a test cselekedeteit?

Kiss Zoltán

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Imádkozzunk azért, hogy a Szentlélek jelenléte nyilvánvaló legyen minden megnyilvánulásunkban! – 2Sám 23:2

Bibliaóra: 

Bibliaóra: A test és a Lélek – Gal 5:16-26 (Gal 5:24)

DÉLUTÁN | 

A Szentlélek kitöltetésének következményei

Igehely: ApCsel 2:36-41; Kulcsige: ApCsel 2:41 „Akik pedig hallgattak a szavára, megkeresztelkedtek, és azon a napon mintegy háromezer lélek csatlakozott hozzájuk.”

Istennek ma is az a célja, ami az első pünkösd alkalmával volt: tudatosítani népében, hogy Isten az általunk megfeszített Jézust Úrrá és Krisztussá tette. Ha ez megtörténik, nem lesz hiábavaló az ünneplésünk. Ha ez valósággá lesz bennünk, annak meg kell látszania a mindennapjainkban. Vagyis ez nem maradhat következmények nélkül.

A Szentlélek kitöltetésének ma is következménye:

1. A szívbeli megkeseredés. Ezt Isten igéjének olvasása, hallgatása váltja ki. Amikor szíven talál az ige. Amikor ráébredek, hogy ez most nekem szól. Ettől nem kell félni, mert enélkül nincs új élet. Az Isten szerint való szomorúság megbánhatatlan, üdvösségre való megtérést szerez (2Kor 7:10).

2. A gonoszságtól való elszakadás. Annak, amit szerettünk, tudatosan hátat fordítani. Annak nemet mondani, attól menekülni, szabadulni. A tudatosan elkövetett bűnöktől megválni. Ebben számíthatunk a Szentlélek segítségére, aki nélkül ez sohasem valósulna meg. Akik az Urat szeretik, azok gyűlölni fogják a gonoszság minden fajtáját (Zsolt 97:10).

3. Újszövetségi, hitvalló bemerítés. Azok részére, akik örömmel fogadták Isten szavát, soha nem jelentett ez gondot. Jézus ezt betöltendő, teljesítendő, Isten által kért igazságnak nevezi (Mt 3:15). Akik hittek, bemerítkeztek!

4. Csatlakozás. „Hozzájuk szegődtek...” (Soós – fordítás) Elkötelezték magukat azok mellett, akiket az Úr kiválasztott, akik által szólt hozzájuk, akik megértették velük Isten üzenetét. Ragaszkodtak hozzájuk. A házasságban a felek egymáshoz való ragaszkodása a szülőktől való egészséges elszakadás következtében jön létre.

5. Szent foglalatosság: az apostolok tudományának megismerése. A hívőkkel való közösség gyakorlása. Jézus érettünk való áldozatának, hozzátartozásunknak ünneplése. Csodaszámba menő, tiszteletteljes félelem Isten iránt. Mások szükségeinek kielégítése. A gyülekezeti közösség kitartó és örömteljes látogatása. Isten tiszta szívvel történő dicsérete.

A Szentlélek tegyen kedvessé minket környezetünk előtt, akiknek megtérésre jutásával ma is gyarapodjon Isten népe üdvösségre jutott emberekkel!

Kiss Zoltán

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 34:1–11 Kulcsige: Zsolt 34:2 „Áldom az Urat mindenkor, állandóan őt dicséri szám.”

Sokszor úgy érezzük, megszégyenítenek bennünket Dávid zsoltárai. Egy másik szövetségben élt, istenismeretre is kevesebb lehetett, mint nekünk, mégis annyira túlcsordul belőle a hálaadás és az Isten dicsérete, hogy az mindenképp példa számunkra. Te mivel szoktál dicsekedni, kimondva vagy kimondatlanul? „Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj” (Lk 6:45b). Be kell látnunk, hogy annyi mindennel megtelik a szívünk, ami nem Isten dicsérete, legyen az akár aggódás, félelem vagy a kívánságaink betöltésére való igyekezet.