2020. május 18., hétfő

DÉLELŐTT | 
Testének tagjai vagyunk

Igehely: Kol 1:18 -22; Kulcsige: Kol 1:18 „Ő a feje a testnek, az egyháznak; ő a kezdet, az elsőszülött a halottak közül, hogy minden tekintetben ő legyen az első.”

Isten szeretete abban nyilvánult meg, hogy testének tagjai vagyunk. Napjainkban sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy ember és ember között szinte már semmilyen személyes kapcsolat nincs. Sokan úgy vélik, a közösségi oldalak, a világhálón keresztül fenntartott kapcsolatok teljes mértékben kitöltik a közösség fogalmát. Nem így gondolkodik Isten. Megalkotott egy olyan közösséget, aminek az élére egy olyan személyt rendelt, aki feddhetetlen, kikezdhetetlen. Ő nem más, mint a Fia, Jézus Krisztus. Ez a közösség az egyház, a helyi gyülekezet, a szentek közössége. A test. Aki megtapasztalta Krisztus testének, a gyülekezetnek az áldásait, annak már nem szükséges beszélni ezekről az áldásokról. Aki viszont nem, annak meg nehéz. Mert a gyülekezetben érintések vannak. Megérint az Isten – ezt érezni kell. Megérint az isteni jelenlét, a szeretet – ezt érezni kell. Az elmagányosodott világban ezek az érintések hiányoznak.

Kedves olvasó! Aki Krisztus testének tagja vagy, engedd, hogy érintve legyél! Engedd, hogy a szentek közössége téged is szentté tegyen. Leld meg a békességedet!

Kondács Gábor

DÉLUTÁN | 

Járjunk szeretetben!

Igehely: Fil 1:4-7; Kulcsige: Fil 1:7 „Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket, mivel fogságomban is, az evangélium védelme és megerősítése közben is mindnyájan együtt részesültök velem a kegyelemben.”

Isten szeretete folytán egy test tagjaivá váltunk. Ezért lényeges, hogy járjunk szeretetben. Pál apostol levélrészletéből egy fontos jellemzőt szeretnék az olvasó figyelmébe ajánlani. Amikor Pál a méltó szót használja, érdemes figyelni a görög szó jelentésére: „Isten jogrendjéhez igazodó”. De mi igazodik ehhez a rendhez? Az, ahogyan Pál a szívében hordozza a gyülekezetet, gondol rájuk, közbenjár értük. A szeretetben való járás módja mutatja meg, mennyire fontos számomra a test, a gyülekezet.

A fentiekből ered a kérdés: hétköznapjaimban mennyire van jelen a testvériségért való könyörgés, hála? Mennyire hordozom a szívemben gyülekezetemet? „Erről ismerhetők meg az Isten gyermekei és az ördög gyermekei: aki nem cselekszi az igazságot, az nincs Istentől, és az sem, aki nem szereti a testvérét” (1Jn 3:10 Revideált Károli).

Kedves olvasó! Téged miről lehet felismerni? Úgy is kérdezhetném: Kit ismerhetnek meg benned? A szeretet nem opció! Jézus parancsa, de erről holnap olvashatunk.

Kondacs Gábor

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.