2020. június 27., szombat

DÉLELŐTT | 
Hitben élő apák öröksége

Igehely: 1Móz 12:1-3; Kulcsige: 1Móz 12:2 „Nagy néppé teszlek, és megáldalak, naggyá teszem nevedet, és áldás leszel.”

Mai igénkben Ábrahám elhívásáról olvastunk, akit az Újszövetség a hívők atyjaként, példaképeként mutat be. Ábrahám családja bálványimádó volt (Józs 24:2,15), de Istennek terve volt vele, kihívta családjából és a megszokott környezetéből. Megtérésedtől más leszel, mint addig voltál. Ha Istennel jársz, akkor jól jársz! Ő nagyobb, mint a környezeted hatásai, ezért bízd Rá magad, és légy kész lemondani megszokott dolgaidról! Ha nem teszed le a múltat, nem lehet tied a jövő. Isten felette áll az időnek, de beleszól a földi időkorlátban történő dolgokba is, hogy kiigazítsa azokat. Ábrahám Isten ajándéka volt az emberiség számára – egy olyan ember, akinek az élete megváltozott, és hatással lett a következő nemzedékekre is (1Móz18:19).

Amivel nem rendelkezel, azt nem hagyhatod hátra örökségként! Ábrahám elnyerte az Istennel való járás áldásait, és ezeket adta tovább. A te gyermekeid mit fognak örökölni tőled? Ha csak annyira fogják szeretni az Urat, mint te tetted, ha olyan hűségesek és hívők lesznek, mint te voltál, az elég lesz? Halld meg Isten szavát, engedelmeskedj Neki, és légy kész részt venni az Ő tervében – hidd el, megéri!

Albert Zsolt

DÉLUTÁN | 

Gyümölcsözve mértékletességben

Igehely: Tit 2:6 „Az ifjakat hasonlóképen intsed, hogy legyenek mértékletesek.”

Az élet minden területén nagyon fontos a mérték: lehet valakinek nagy háza, de ha a falak nem függőlegesek, a padlók nem vízszintesek, és a sarkok nincsenek derékszögben, akkor sokkal kevesebbet ér, mint egy kisebb, de „mértékletesebb”.

A lelki életben is fontos a mérték, mert bár Isten mérhetetlenül szeret, ez nem azt jelenti, hogy ezt nekünk határtalanul ki is kell használnunk. Számunkra a mérték, akihez szabnunk kell magunkat: az Úr Jézus (2Kor 3:18), mert szeretnénk Vele együtt lenni a dicsőségben.

Ha Hozzá mérjük magunkat, akkor nem leszünk önteltek, mondogatva, hogy elég jól teljesítek! De büszkék sem, hogy azért én jobb vagyok a másiknál! Légy kész ma kiértékelni magad Hozzá képest, kérj bocsánatot hiányosságaidért, és kérd, hogy formáljon téged mind jobban! Ez nem törvényeskedés, hanem őszinte lelkigyakorlat kell, hogy legyen.

Pál arra is int, hogy mértékletességre mindenkinek szüksége van: az idősebb embereknek (2.v.), az idősebb asszonyoknak (5.v.) és az ifjaknak is (6.v.). Ne légy elbizakodott: soha nem leszel annyira tapasztalt, hogy meg ne kísértsen téged is az ördög! De ne is írjuk életkorunk számlájára gyengeségeinket, hanem küzdjünk ellenük!

Albert Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: 1Pt 2:13–17; Kulcsige: 1Pt 2:17 „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.”

Születésünktől fogva valamelyik országnak a polgárai vagyunk. Lehetséges azonban egy másik ország állampolgárságát is megszerezni üzleti érdekek miatt, kivándorlás által, vagy éppen a történelmi határok módosítása miatt elveszített polgárjog visszaszerzése által. Igazán elkötelezett azonban mindenki csak egy ország iránt lehet.