2020. június 24., szerda

DÉLELŐTT | 
Ismerd fel a bűn útját!

Igehely: Jak 1:13-15; Kulcsige: Jak 1:14 „Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe.”

Az első bűneset óta működik a hibáztatás játéka: mindig a másik a hibás. Egy gyermek sírva mondta, amikor csínytevésen kapták: „az a buta Sátán már megint becsapott”. Némelyek Istent is hibáztathatják: „Ő mindenható, miért engedte meg? Tudta, hogy képtelen vagyok ellenállni”. Azt mondják: a jó kifogás sose lesz rossz – de nem is segít rajtad!

A tudás hatalom, ezért meg kell ismerned az ellenség munkamódszereit! Jakab leírja a bűn útját: minden kísértés bennünk kezdődik el. A bűn csírája az önző kívánság, amikor az ember nem törődik a másikkal, sem Isten parancsával, csak saját magával. Kívánság nélkül az ember vagy beteg (és az sem jó!), vagy nem is ember, csak egy robot. De szabad akaratból való választásunk meghatározza az életünket.

Testvér, téged mi vonz és kecsegtet? Vigyázz, mert a Sátán mestere annak, hogy édesnek tüntessen fel valamit, ami végül károdra lesz (Péld 14:12)! A kísértés útja hasonlít a születésre: megfogan a kívánság, lesz belőle egy bűn, ez elburjánzik és halálra visz. A megelőzés a legfontosabb fázis, mert akkor lehet hatékonyan szembeszállni vele. Boldog az, aki győz a kísértés felett, mert elnyeri az élet koronáját (12.v.).

Albert Zsolt

DÉLUTÁN | 

Gyümölcsözve békességben és béketűrésben

Igehely: Róm 12:16-18 „Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. A tisztességre legyen gondotok minden ember előtt. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.”

A békesség és béketűrés – a Szentlélek gyümölcse – az embertársainkkal való kapcsolatban nyilvánul meg. Ha jelen van a szeretet, és beteltünk örömmel, akkor azt mások is meglátják, mert békességesen élünk környezetünkben.

Igénk arra tanít, hogy a másokkal való békesség bennünk kezdődik el. Másokat ugyanolyan indulattal kezelni, mint magunkat – kemény dió valóban! Alázatos magatartást megélni önmagunkban, és az ilyen emberek társaságát keresni. Ha megvan a helyes hozzáállás, akkor jönnek a cselekedetek: megtagadni a bosszúállást, és követni a tisztességes eljárást. Ez a békesség útja.

De van úgy, hogy mi szeretnénk a békességet, de a másik fél éppen ellenkezőleg. Akkor marad a békességes tűrés. Az eredeti szöveg a makro jelzőt használja, ami nagyot vagy hosszút jelent. Olyan türelemre van szükséged, amelyik nagyobb, mint a rossz körülmények. Megvan ez a gyümölcs benned? Vigyázz, a tűrésed ne legyen keserű, hanem édes, mint a gyümölcs!

Ha megtettél mindent, akkor várj csendesen, és Isten munkálkodni fog. A végső napon te nem leszel felelős mások cselekedeteiért. De nem is mentegetheted majd magad, hogy miért válaszoltál egy adott helyzetre békétlenül / türelmetlenül!

Albert Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: Róm 7:6–13; Kulcsige: Róm 7:6 „Most azonban, miután meghaltunk annak a számára, ami fogva tartott minket, megszabadultunk a törvénytől, úgyhogy a Lélek új rendjében szolgálunk, nem pedig a törvény betűjének régi rendjében.”

Ez a leghíresebb igeszakasz az ó és új ember, a lélek és a test harcával kapcsolatban. Nem könnyű követni Pál gondolatmenetét, amint leírja ezt a problémakört, ahogy próbálja beazonosítani a résztvevőit, majd megtalálni a megoldást. Kiemelt igeversünkben fogság és szabadság, törvény és Lélek, új és régi rend kerül elénk, aztán a következő igeversekben ezek kifejtése rokon értelmű kifejezésekkel.