2020. január 2., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Jó tanács az elkövetkezendőkre

Igehely: 1Pt 3:8-14; Kulcsige: 1Pt 3:10a „Mert a ki akarja az életet szeretni, jó napokat látni, tiltsa meg nyelvét a gonosztól.”

1. Hogyan viszonyulsz másokhoz? Szeretnél egy olyan világban élni, ahol mindenki szeretetben és harmóniában él? Az egész világot megváltoztatni nem tudod, de azonnal változtathatsz saját hozzáállásodon! Tűzd ki célul, hogy ma mindenkivel szemben kedves leszel, és törekedni fogsz a békességre. Lehet, hogy lesznek, akik gorombáskodni fognak veled. Nézd csak, milyen arcot fognak vágni, amikor te átok helyett áldást mondasz rájuk! Légy kitartó és buzgó a szeretetben!

2. Hogyan viszonyul Isten hozzád? Isten nem úgy viszonyul hozzánk, ahogy azt megérdemelnénk. A sok bűn és gonoszság ellenére Isten nem szűnt meg jónak lenni. Továbbra is szeretettel hirdeti, hogy van irgalom és kegyelem nála. Bármerre is vigyen ma utad, Isten szeme az igazakon van. Füle nyitva van, hogy meghallgassa imádat.

3. Hogyan viszonyulnak mások hozzád? Ha szeretettel és törődéssel fordulsz az emberek felé, akkor ezt ők is viszonozni fogják. Miért tennének rosszat annak, aki velük olyan sok jót tett? De ha megtörténne is, hogy viszonzásul gyűlöletet vagy megvetést kapsz, az ige téged mond boldognak, aki tudsz tűrni a szenvedésekben. Soha ne az emberektől várd a megbecsülést és a jutalmat, hanem Atyádtól, aki titkon lát, és megfizet neked nyilván!

Nagy Ferenc

DÉLUTÁN | 

Javamra vált a nagy keserűség

Igehely: Ézs 38:9-20; Kulcsige: Ézs 38:17 „Bizony, javamra vált a nagy keserűség. Hiszen megmentettél az enyészet vermétől, és hátad mögé vetetted minden vétkemet.”

Ezékiás király halálos beteg volt. Tudta, ha vége szakad életének, mindent itt kell hagynia. Fájt neki a távozás gondolata, és arra kérte Istent, hogy hosszabbítsa meg életét. Isten meghallgatta, és még 15 évet adott neki ajándékba. Ha az ember megbetegszik, hasonló gondolatai támadhatnak. Szíven szúr a gondolat: ha el kell menni, mi lesz a családunkkal? Nem láthatjuk gyermekeinket felnőni? Ki fog róluk gondoskodni? Az ember, ameddig teheti, ragaszkodik az élethez. Ha közel látjuk a véget, akkor kristályosodik ki leginkább, hogy mik voltak az életben a legnagyobb értékek. Mi az, aminek elvesztése legjobban fájna?

Sokan elmondhatjuk, hogy az Úr visszahozott a halál torkából. Egy új esélyt kaptunk az életre. Hogyan becsüljük meg az ajándékba kapott éveinket? Ha részed volt hasonló megpróbáltatásban, elmondhatod-e, hogy javadra vált a nagy keserűség? Ezékiás áldotta Istent, mert meggyógyította őt, de utána arról is olvasunk, hogy elbizakodottságában nagy bajt hozott az országra. Tegyen Isten bölcsebbé minket a próbák által, hogy jobban szeressük Őt és szeretteinket. „Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig legnagyobb a szeretet” (IKor13:13).

Nagy Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Gal 5:13–21; Kulcsige: Gal 5:16 „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek.”

Íme, egyértelműen előttünk áll az egész hét témája: az óember levetkezésének feszültsége. Mintha egy izzadtságtól és mocsoktól ránk tapadt ruhát kéne lecibálnunk magunkról. Fárasztó és fájdalmas eltávolítani. Micsoda fellélegzés megszabadulni belőle!