2020. február 9., vasárnap

DÉLELŐTT | 
A házasság ellenségei: a kötelezettségvállalás hiánya

Igehely: Lk 9:57-62; Kulcsige: Lk 9:62 „Jézus pedig így felelt: «Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.»”

A most kezdődő Házasság hetében lehetőségünk van Isten igéje mellett elcsendesedve megvizsgálni, hogy milyen a házasságunk. Az előttünk álló hét folyamán napról napra elmélkedhetünk azon, hogy házasságunknak milyen ellenségei vannak. Mivel a házasság isteni intézmény, a Gonosz szeretné tönkre tenni a házasságokat, így a keresztyén házasságok még inkább ki vannak téve a Sátán romboló támadásainak. A jó hír viszont az, hogy Istenre bízva házaséletünket, az Ő segítségével felülkerekedhetünk a kihívásokon.

A címben szereplő kötelezettségvállalás egy jogi kifejezés, ami egy olyan tevékenységet takar, melynek során, ha az előre megjelölt feltétel teljesül, akkor az abból adódó kötelezettségeket viselni kell. Természetesen a házasságban is vállalni kell a házassággal járó kötelezettségeket. Elköteleződés és elkötelezettség nélkül ugyanis nem létezhet hosszú távon működő házasság.

Akárcsak a Jézus Krisztus melletti elköteleződés, a házastársunk melletti elköteleződés is döntést igényel. Mivel megértettük, hogy Isten őt rendelte nekünk házastársul, döntünk a házasságkötés mellett és készek vagyunk energiát befektetni, illetve minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy házasságunk tartós legyen. Házasságban élve azonban rájövünk, hogy az elköteleződés egy időről-időre újból meghozott döntés, vagyis sokkal inkább egy folyamat, mint egy egyetlen pontba sűríthető döntés.

A hűség nagyon fontos az elköteleződést követően. A krisztuskövetést illetően is hűséges kitartásra figyelmeztet bennünket Urunk. Nem lehetünk hátratekintők, ha az „eke szarvára tettük a kezünket”. Ugyanígy, a házasságban is, csak házastársunk iránti teljes elkötelezettséggel élhetünk boldog házaséletet. Hiszen csak vele tudjuk elképzelni közös jövőnket. Vele, akivel szeretetből összekötöttük életünket, vele, akivel együtt akarjuk követni Urunkat, vele, akivel együtt akarjuk felnevelni Istentől kapott gyermekeinket, és vele, akivel szeretnénk együtt megöregedni.

A Krisztus iránti elköteleződés hogyan befolyásolja a házastárs iránti elköteleződést? Hogyan fejezheted ki a mindennapi éleben házastársad iránti elkötelezettségedet?

Horváth Ferenc

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Kérjük az ÚR oltalmát a keresztyén házasságokra, és könyörögjünk segítségért a házasság ellenségeivel szembeni küzdelemben! – Zsolt 46:2

Bibliaóra: 

Bibliaóra: A reménység eredménye – Jer 17:5-14 (Jer 17:7)

DÉLUTÁN | 

Boldogok a tiszta szívűek

Igehely: Mt 5:8 (ÉnÉn 1:5-17) „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.”

Ki az, aki ne szeretne boldog lenni? Minden ember vágyik a boldogságra. Viszont mindenki másképpen képzeli el az oda vezető utat és a boldogság állapotát. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a házasságtól lesznek boldogok. Valójában – ha őszinték vagyunk – a házasságkötés előtt szinte mindannyian azt gondoljuk, hogy boldoggá a jó házasság teheti az embert. Azonban a Bibliában sem olvassuk sehol, hogy boldogok a házasságban élők. Pedig a Szentírás több, mint ötvenszer is megfogalmazza, hogy kik a boldogok, de egyetlen egyszer sem állítja, hogy boldogok a házasok.

Természetesen, a házasságban is élhet boldogan az ember, még ha nem is a házasság teszi őt boldoggá. Két boldog embernek ugyanis boldog a házassága is. Mi szükséges ahhoz, hogy valaki boldog legyen a házasságban? A Biblia tanítása szerint a tiszta, megtisztult szív. Ha valaki megtéretlenül, tisztátalan szívvel lép a házasságba, ne várja, hogy majd a házasság boldoggá teszi őt. A boldogság titka ugyanis a lelki szívátültetésben rejlik, melyet Isten végez az életünkben. Így juthatunk csak tiszta szívhez és élhetünk boldog házaséletet.

Tiszta szívre ugyanis a házasságban nagy szükség van. Tiszta szívünkből kell szeretnünk házastársunkat, akkor is, ha a házasságkötés után kiderül, hogy vannak hibái, gyengeségei, netán eltitkolt bűnei, melyekről a házasságkötés előtt nem tudtunk, vagy nem akartunk tudomást venni. Az igazi szeretet azonban tiszta szívből fakad, és igyekszik a házastársat szeretetben hordozni, nem azért, mert nem akarja látni a hibákat, hanem, mert a valódi szeretet képes a megbocsátásra, és arra is, hogy sok bűnt elfedezzen. (1Pt 4:8)

Tiszta szívre van szükségünk ahhoz is, hogy meglássuk Istent, amint formálja jellemünket, hogy házaséletünk áldott és boldog legyen. Ezáltal pedig házasságunk kiábrázolhassa a Krisztus és gyülekezete közötti szeretetkapcsolatot. Hiszen az Énekek éneke sem csupán szerelmes dalok gyűjteménye. A benne megénekelt szerelem Salamon és Szulamit között sem csupán a szerelmesdalok költői nyelvezete miatt íródott meg, hanem azért, hogy utaljon Istennek népe iránti tiszta szívből fakadó szeretetére.

Horváth Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Gal 5:13–21; Kulcsige: Gal 5:16 „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek.”

Íme, egyértelműen előttünk áll az egész hét témája: az óember levetkezésének feszültsége. Mintha egy izzadtságtól és mocsoktól ránk tapadt ruhát kéne lecibálnunk magunkról. Fárasztó és fájdalmas eltávolítani. Micsoda fellélegzés megszabadulni belőle!