2020. február 15., szombat

DÉLELŐTT | 
A házasság ellenségei: hűtlenség

Igehely: 2Tim 2:8-13; Kulcsige: 2Tim 2:13 „Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja.”

Pál apostol tanítása szerint, a házasság „nagy titok”. (Ef 5:32) A Biblia szerinti keresztyén házasságban a férj és feleség közötti szeretetkapcsolat kiábrázolja a Krisztus és gyülekezete közötti kapcsolatot. A Sátán azért szeretné szétrombolni a házasságokat, hogy ne ábrázolhassák ki azt a szeretetet és hűséget, mellyel Krisztus viszonyul az egyházhoz, és azt az engedelmes magatartást, mellyel az egyház viszonyul Krisztushoz, miközben igyekszik betölteni küldetését e világban.

Ha azt állítjuk, hogy a hűtlenség az egyik legnehezebb helyzet, mellyel egy házaspárnak szembe kell néznie, nem tévedünk. A hűtlenséget követően ugyanis az egymás iránti bizalom újjáépítésére van szükség. Felvetődik a kérdés, meg kell-e bocsátani a hűtlenséget? Mindenképpen, ha a hűtlenné vált fél őszintén megtér és visszatér házastársához. De semmiképpen sem szabad azt eltűrni. Nem szabad szemet hunyni a bűn felett, nem lehet azt pártolni. Néven kell nevezni, hogy a bűn elkövetését bűnbánat, megbocsátás és helyreállás követhesse.

Környezetedben kiknek a házassága mutatja be leginkább a Krisztus és gyülekezete közötti szeretetkapcsolatot? Kiknek lehet példa a ti házasságotok?

Horváth Ferenc

DÉLUTÁN | 

Tisztátalanok nem jutnak be

Igehely: Jel 21:27-22:4; Kulcsige: Jel 21:27 „Tisztátalanok pedig nem jutnak be oda, sem olyanok, akik utálatosságot vagy hazugságot cselekszenek: hanem csak azok, akik be vannak írva a Bárány életkönyvébe.”

A bűntől való megtisztulás fontosságának nem csupán földi, hanem mennyei perspektívái is vannak. Természetesen, bűnös élettel nem lehetünk kedvesek az Úrnak, nem szolgálhatjuk Őt földi életünk ideje alatt és nem képviselhetjük Őt az emberek között. Viszont, ha a mennyei perspektívát is szem előtt tartjuk, elmondhatjuk azt is, hogy tisztátalan élettel semmiképpen nem juthatunk Isten mennyei világába.

Elgondolkodtató, hogy miközben az új Jeruzsálem nyitott város, hiszen a kapui állandóan tárva vannak, tisztátalanok mégsem jutnak be oda. Ott, hol nincs éjszaka, hanem örök fényesség honol, mivel Isten és a Bárány dicsősége világosít meg mindent, nem is lehet helye semmilyen tisztátalanságnak. Ott minden átlátható és tiszta. Ezért nem juthatnak be a tisztátalanok a mennyei világba.

Viszont a Krisztus vérében megtisztult bűnösök élvezhetik a visszakapott paradicsomi állapot áldásait. Mindazt, amit a bukott emberiség elvesztett az Édenben, a bűneset következtében. Örvendezz hát velem, ha már megbocsáttattak bűneid és megtisztultál az Úr Jézus vére által. Örvendezz, ha már tudod, hogy a neved be van írva a Bárány életkönyvébe!

Horváth Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Mk 7:10–13; Kulcsige: Mk 7:10 „Mert Mózes ezt mondta: «Tiszteld apádat és anyádat”, és ezt: „Aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.»”

Vannak olyan szülők, akiket nehéz tisztelni. A buta ember okos gyermeke számára, akit nem támogattak a tanulásban, és egyedül ért el mindent, nagy kísértés lehet, hogy gúnyolja, mások előtt lejárassa apját. Az erőszakos ember bántalmazott gyermeke számára, aki tizenévesen elmenekül otthonról, nagy kísértés lehet, hogy kiadja haragját, ami az évek során fölgyűlt benne. A megalázott gyermek számára, aki egész életében becsmérlést kapott szüleitől, hogy nem fogja vinni semmire az életben, nagy kísértés lehet, hogy ezt az orruk alá dörgölje, majd ne segítsen rajtuk, amikor szükségük lenne rá.