2020. február 10., hétfő

DÉLELŐTT | 
A házasság ellenségei: éretlenség

Igehely: 1Kor 14:20; Kulcsige: 1Kor 14:20 „Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek.”

A házasságot valaki ostromlott várhoz hasonlította: az ostromlók szeretnének már benne élni, míg a benne élők menekülnének belőle. Természetesen van némi túlzás ebben a megállapításban, ám el kell ismernünk, hogy amennyiben valaki éretlen fejjel köt házasságot, nagy a valószínűsége, hogy nem azt kapja a házasságtól, amire számított vagy amire vágyott, és minél hamarabb kimenekülne belőle.

Ma reggeli igénkben Pál apostol tanácsát olvastuk, mely szerint a gondolkodásban legyünk érettek. Nagyon fontos, hogy a házasság előtt állók, és azok, akik szeretnének házasságra lépni, gondolkodásukban érettek legyenek. Nem csupán biológiai értelemben, hiszen a legtöbben a törvényes nagykorúság elérése előtt már biológiailag érettek, ám lehet valaki a törvény szerint nagykorú, de hiányozhatnak belőle a felnőttekre jellemző érettség és felelősségtudat jegyei. A legjobb az, ha a biológiai érettség párosul gondolkodásbeli és lelki érettséggel, hogy senki se ugorjon éretlenül fejest a házasságba.

Ha visszatekintesz: mennyire voltál érett, amikor házasságot kötöttél? Hogyan segíthetnek a szülők, a lelkipásztor és a gyülekezet a fiataloknak, hogy érett gondolkozással lépjenek házasságra?

Horváth Ferenc

DÉLUTÁN | 

Tiszta szívet teremts bennem!

Igehely: Zsolt 51:1-12; Kulcsige: Zsolt 51:11-12 „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem! Ne vess el orcád elől, szent lelkedet ne vedd el tőlem!”

„A tisztaság fél egészség” – tartja a régi magyar közmondás. Természetesen fontos testünk higiéniája és a rendszeres tisztálkodás, ám most a belső tisztaságról, szívünk tisztaságáról kell elmélkednünk.

A tiszta szív utáni vágyakozás mindenekelőtt egy felismeréssel kezdődik. Annak felismerésével, hogy szívünk, vagyis teljes belső, emberi énünk romlott és bűnös. Velünk született bűnös természetünk, bűnre való hajlamunk és sorozatosan elkövetett bűneink következtében tisztátalanná vált a szívünk. Mi magunk pedig képtelenek vagyunk megtisztítani a szívünket.

Szükséges eljutnunk annak felismerésére is, hogy egyedül csak Isten adhat nekünk tiszta szívet. A tiszta szív ugyanis nem emberi erőfeszítés eredménye, hanem a teremtő Isten munkájának következménye. Teremteni pedig csak Ő tud egyedül. Ő nemcsak az eget és a földet teremtette, hanem az ember szívét is újjáteremti. A Szentlélek által pedig megerősít és szilárddá tesz, hogy tiszta életre törekedjünk és ne essünk vissza bűneinkbe.

Nincs is annál csodálatosabb, mint átélni a bűnbocsánat és az újjászületés örömét, és tiszta szívvel élni Isten dicsőségére. Ugye, te is átélted már?

Horváth Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Gal 5:13–21; Kulcsige: Gal 5:16 „Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek.”

Íme, egyértelműen előttünk áll az egész hét témája: az óember levetkezésének feszültsége. Mintha egy izzadtságtól és mocsoktól ránk tapadt ruhát kéne lecibálnunk magunkról. Fárasztó és fájdalmas eltávolítani. Micsoda fellélegzés megszabadulni belőle!