2020. augusztus 6., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Tisztulj meg és megszabadulsz!

Igehely: Jer 4:5-31; Kulcsige: Jer 4:14 „Tisztítsd meg szívedet a gonosztól, ó, Jeruzsálem, hogy megszabadulhass! Meddig maradnak még benned álnok gondolataid?”

Gyakran elmegyünk gyermekeinkkel, unokáinkkal a parkba fagyizni, és nem kevésszer megesik, hogy egy jókora csöpp kerül a ruhánkra. Törölgetjük papírzsebkendővel vagy nedves törlővel, de a folt ott marad, ki kell mosni. Mosás után tiszta és illatos lesz a ruhánk, mehetünk újra sétálni!

Vajon csak egyedül a megtisztulás lenne Jeruzsálem számára is a járható út? Nincs kiskapu? „Tisztítsd meg szívedet a gonosztól, ó, Jeruzsálem, hogy megszabadulhass!” – egyedül ezt a lehetőséget tárja Isten népe elé. A próba közepette mindenki a menekülést keresi, szabadulni akar a nyomasztó fájdalomtól. Megoldást keres, de nem mindig találja meg azt. A próféta egyértelmű üzenete kijelenti a kizárólagos megoldást: a tisztulás!

Figyelmesen végigkísérve Izráel népének történetét, szembeötlő az, hogy nem először van felhívás „nagytakarításra”. Részben megtörtént, részben nem, mert a szív mélyén még maradtak foltok. Meddig lesz ez így? Az álnok gondolatok bemocskolhatják vágyainkat, és csak egy lépés marad a mocskos cselekedetig. Megtetted? Vádol a lelkiismeret? Jöjj Krisztus vére alá, tisztulj meg, és szabad leszel!

Molnár Ottó

DÉLUTÁN | 

Krisztus vére megtisztít

Igehely: Zsid 9:11-14 Kulcsige: Zsid 9:12 „Nem is bakok és bikák vérével, hanem a tulajdon vérével ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, és örök váltságot szerzett.”

Legalább havonta egyszer találkozunk az úrvacsorai jegyekben Krisztus kiontott vérével, amit bor formájában veszünk magunkhoz. Sajnos, talán egyre kevésbé figyelünk arra, hogy az a Krisztus drága vérét jelképezi! Sok vérontás történt már a földön, aminek óriási következményei lettek egyénekre, közösségekre, országokra, a történelem alakulására, de az a golgotai szent vér minden mástól merőben különbözik: új korszakot nyitott meg a világ életében!

Az új korszak ereje abban áll, hogy nem a külső, hanem a szív lett megmosva. Ha a forrás tiszta, a vize is tiszta lesz. Lehet, olykor külső hatásokra felkavarodik, de letisztul, mert a lénye tiszta. Többen is átéltük, sajnos, hogy lelkünk teljesen kifordult önmagából, és csak úgy került helyre, ha megmosott a Bárány vére. Fellép olykor a Sátán is a színpadra, és vádol a bűneinkkel, de erre is megoldást nyújt a Krisztus kiontott vére.

„Vágyod-e elhagyni bűneidet? Erre van erő, oly szent erő!

Kívánsz-e győzni a Sátán felett? A Bárány vére az erő.

Van erő, van, megmentő erő, A Bárány vérében,

Van erő, van, csodát művelő, Jézus drága szent vérében.”

Molnár Ottó

 Napi áhítat

Igehely: Jób 23:1–17; Kulcsige: Jób 23:13 „Mert ő ugyanaz marad. Ki változtathatná meg? Véghezviszi, amit lelke kíván.”

A Biblián keresztül megláthatjuk, hogy még a hithősök élete sem volt tökéletes. Bár tudjuk róluk, hogy szoros kapcsolatban éltek az élő Istennel, mégis kerültek olyan élethelyzetbe, vagy jutottak el olyan pontra, ahol panaszra nyílt a szájuk, vagy csupán megkérdőjelezték az Isten szeretetét, jóságát. Talán Jób életét tanulmányozva elismerhetjük: neki igazán volt oka a panaszkodásra. Ez lenne Isten terve? Így jár az, aki benne hisz? Hol a szeretet, hol a védelem? A keresztyén ember is kerülhet ilyen élethelyzetbe, ahol hasonló gondolatok, kérdések fogalmazódnak meg a szívében.