2020. augusztus 29., szombat

DÉLELŐTT | 
Próféciák más népekről: Edóm, Szíria, Élám

Igehely: Jer 49:1-33; Kulcsige: Jer 49:21 „Bukásuk hangjától megrendül a föld, hangos jajgatásuk elhallatszik a Vörös-tengerig.”

Isten ítélete utolérte Edóm, Szíria és Élám földjét is. Többek között azért, mert bűnös büszkeséggel, önteltséggel saját katonai erejükben és védelmükben bíztak. Az ilyen arrogancia arra készteti az embert, hogy többet képzeljen magáról másoknál. Ez az emberiség egyik leggyakoribb és legfőbb bűne. A büszkeség arra indít, hogy másokat lenézzünk. Ebből következik, hogy megsértjük, megalázzuk és megszégyenítjük a másikat. A büszke szív úgy gondolja, hogy ő nagyobb figyelmet, tiszteletet, jutalmat érdemel, mint más. De Isten Igéje határozottan megítéli ezt.

De nem az ítéleté az utolsó szó, hanem Isten kegyelméé, ahogy ígéretet is ad az ítélet közepette. A kedvező napok, amikről Jeremiás ír, valószínűleg a Messiás Királyságára utalnak. De ahogy a 11. versben is olvassuk, csak azok menekülnek meg, akik reménységüket Istenbe vetik. Ez volt az útja akkor, hogy Edóm özvegyei és árvái megmeneküljenek, és ez az útja ma is annak, hogy bármilyen nemzet tagja megmeneküljön Isten közelgő ítéletétől. A Messiás országába való bemenetel feltételhez van kötve. Hinni és bízni kell az Úrban! Hiszünk benne?

Pardi Félix

DÉLUTÁN | 

Mulandó és maradandó vagyon

Igehely: Zsid 10:32-39 Kulcsige: Zsid 10:34 „A foglyokkal is együtt szenvedtetek, és vagyonotok elrablását is örömmel fogadtátok, mivel tudtátok, hogy nektek értékesebb és maradandóbb vagyonotok van.”

A zsidó hívők vagyonuk elkobzása ellenére is hűségesen kitartottak. Később mégis szükségük volt a figyelmeztetésre: súlyos következményei vannak a Krisztustól való elpártolásnak! Mennyivel inkább kell nekünk figyelmeznünk az Ige üzenetére! Bizodalmunkat, bátorságunkat, kitartásunkat nem szabad félretenni, eldobni. Az Ige bátorítása érthető: tartsunk ki, és akkor megkapjuk Isten maradandó jutalmának ígéretét.

A hitben való kitartás igen szükséges ahhoz, hogy üdvösséget nyerjünk. Az, aki igazán hisz Jézus Krisztusban, az Krisztusnak is él napról napra. Nem fog meghátrálni, hogy bűnben éljen. Nem tökéletes, mert senki sem lehet az, de nem fog bűnben maradni, szabadulni akar tőle. Ha szándékosan bűnben marad, akkor többé nincs bűnökért való áldozat, hanem az ítéletnek valami rettenetes várása… Ezért az igaz embernek hitből kell élnie minden nap, hogy Isten gyönyörködhessen bennünk. Nem lehetünk a meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem hitéi, hogy életet nyerjünk. Ne a mulandó, hanem a maradandó vagyon álljon hitszemeink előtt!

Pardi Félix

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Róm 13:1–7; Kulcsige: Róm 13:1 „Minden lélek engedelmeskedjék a felettes hatalmaknak, mert nincs hatalom mástól, mint Istentől, ami hatalom pedig van, Istentől rendeltetett.”

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne az életünk, ha őseink nem vándoroltak volna Európába, és nem telepedtek volna le a Kárpát-medencében? Nemrég találkoztam egy ujgur felmenőkkel rendelkező kazah fiatalemberrel. Örömében videoklipet készített a „távoli rokonnal” arról, hogy milyen hasonló kiejtésű szavaink vannak. Nem érdekes, hogy ezer év múlva is ezek a közös szavak fellelhetők?